3 min. čitanja

VAŽNA PRAVILA Znate li što ne biste trebali raditi odmah nakon ronjenja?

Većina ronilaca zna da let avionom odmah nakon ronjenja može dovesti do dekompresijske bolesti. Ali, jeste li znali da postoje i druga pravila poslije ronjenja?

Prvo, razmotrimo ta pravila o letenju nakon ronjenja. Kako ste naučili na tečaju, važno je pričekati 12-24 sata nakon ronjenja prije nego što putujete avionom. Interval prije leta ovisi o broju ronjenja i dubinama na kojima ste boravili, zapravo o saturaciji, piše SCUBAlife.

Photo: Pixabay

Evo nekih pravila koja vrijede za letove na visinama od 600 do 2.500 metara za ronioce koji nemaju simptome dekompresijske bolesti:

  1. Za jedan uron bez dekompresije predlaže se minimalni interval od 12 sati prije polijetanja.
  2. Za nekoliko urona dnevno ili nakon višednevnog ronjenja preporučuje se minimalni interval od 18 sati prije polijetanja.
  3. Za urone koji zahtijevaju dekompresijske stanke, malo je činjenica na kojima bi se temeljila preporuka, ali površinski interval prije leta trebao bi, radi opreza, biti znatno duži od 18 sati.
  4. Da bi se osigurali, mnogi ronioci planiraju površinski interval od 24 sata i provode svoje vrijeme istražujući atrakcije na površini, no evo i nekoliko drugih aktivnosti koje bi ronioci trebali izbjegavati na kraju svog ronilačkog odmora.
Photo: Dražen Kasprek

Valjalo bi izbjeći uživanje u pogledu s vrha planine. Vožnja do vrha planine od 3.000 metara radi fotografiranja predstavlja vam isti rizik za dekompresijsku bolest kao i letenje u zrakoplovu. Tlak u kabini u prosječnom komercijalnom mlažnjaku ekvivalentan je tlaku zraka na 1800 do 2400 metara nadmorske visine.

Ziplining je kao aktivnost u redu, međutim, briga je ponovo visina. Najčešće se takve staze nalaze u planinama pa je potrebno provjeriti nadmorsku visinu odredišta za ziplining prije nego što ga rezervirate.

Foto: Pixabay

Masaža dubokog tkiva još je jedna stavka na popisu za izbjegavanje. Što? Nema masaže? Opustite se i udahnite. Evo dobre vijesti, prema DAN-u masaža nije pouzdano povezana sa slučajevima dekompresijske bolesti. Stručnjaci savjetuju oprez prilikom masaže dubokog tkiva, ali nježna opuštajuća masaža vjerojatno je u redu. Dvije glavne brige kod masaže dubokim tkivom su povećani protok krvi koji može dovesti do stvaranja mjehurića i bol u mišićima koja može dovesti do pogrešne dijagnoze (ili odgođene dijagnoze) dekompresijske bolesti.

Foto: Pixabay

Opuštanje u vrućoj kadi ponovo povećava rizike za ronioce. Kako se tijelo zagrijava i cirkulacija poboljšava, povećana je vjerojatnost stvaranja mjehurića. Kako je topljivost plina obrnuto povezana s temperaturom, plinovi će se zagrijavanjem manje zadržavati u otopini. Zagrijavanje tkiva značajnim opterećenjima može promicati stvaranje mjehurića. Budući da zagrijavanje površnih tkiva prethodi povećanju protoka krvi, takvi mjehurići mogu postati problematični prije nego što ih cirkulacija može bezopasno ukloniti.

Foto: Pixabay

Intenzivno tulumarenje i ispijanje puno alkohola može uzrokovati dehidraciju i odgoditi dijagnozu dekompresijske bolesti. Ako se želite odmarati s nekoliko pića za odrasle, prvo popijte puno vode, a zatim uživajte u umjerenosti.

SCUBAlife

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.