4 min. čitanja

Što se dogodilo s plemenitom periskom ovog ljeta?

Što se dogodilo s plemenitom periskom ovog ljeta?
Photo: Hrvoje Čižmek /Društvo 20000 milja

Najveći endemski školjkaš Mediterana, plemenita periska (Pinna nobilis), strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj. Poznata je i pod imenima: lostura, loščura, palastura. Rasprostranjena je  na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja Jadrana. Prije ljeta imali ste priliku čitati u medijima o masovnom pomoru koji je zahvatio Mediteran.

Prvi takav događaj u Jadranu zabilježen je u svibnju na Elafitima od strane Društva istraživača mora – 20000 milja koji surađuju s Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN). Uzrok tomu je kombinacija dva glavna uzročnik: parazit Haplosporidium pinnae i infekcija bakterijom Mycobacterium.

Mrtve jedinke u uvali na otoku Koločepu, svibanj 2019. – Photo: Društvo 20000 milja

IUCN je 2018-te pripremio akcijski program kojim su dane smjernice kako pobliže istražiti trenutno stanje plemenite periske na pojedinom području. Društvo 20000 milja u javnost je proslijedilo neke od smjernica koje su sami provodili na nekoliko lokacija diljem Jadrana. Situacija na Mediteranu ne izgleda sjajno, te se prema karti IUCN o stanju populacija iz lipnja 2019. vidi da ne postoji dio Mediterana koji nije pogođen ovom katastrofom.

Izvor: IUCN

Uslijed apeliranja građana da dojave lokacije s povećanom gustoćom jedinki plemenite periske, Društvo 20000 milja je prikupilo pozamašnu količinu informacija. Građani su svakodnevno dojavljivali lokacije, ako su bili upoznati s područjima na Jadranu gdje su se jedinke periske mogu naći u povećanom broju, odnosno gdje je više od 20 jedinki na 100 kvadratnih metara. Dojave su pristizale u velikom broju putem Facebooka, e-maila, SMS-a i poziva.

Također su mnogi građani primili savjet te dojavljene lokacije obilazili i nekoliko puta tijekom sezone kako bi obavili svojevrsni monitoring i provjerili jesu li jedinke još uvijek žive. Ovakav pristup i briga od strane građana prema ovoj emblem vrsti Mediterana i uključenost koju su građani pokazali nije nešto što se često viđa te se srdačno zahvaljujemo svima koji su u bilo kojem obliku sudjelovali u sakupljanju ove velike baze podataka.

Photo: Hrvoje Čižmek /Društvo 20000 milja

U protekla tri mjeseca raspolažemo s preko 60 dojava o područjima s velikom gustoćom plemenite periske duž jadranske obale od više od 100-tinjak građana. Većina lokacija tiče se hrvatske obale, no o tome koliko se proširio poziv na dojavu govori i činjenica da su neke dojave bile o lokacijama u susjednim zemljama: Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Većina građana je dojavila da su jedinke žive ili nisu mogli procijeniti, no nažalost, raste broj dojava o povećanoj smrtnosti. Uzorak širenja je očit, te se pomor širi s juga prema sjeveru.

Velika većina građana također izražava strah i napominje da se i dalje velika količina živih jedinki ili ljuštura vadi iz podmorja. Takve radnje su ilegalne i kažnjive po zakonu u obliku novčanih izdataka. Dobar primjer kako takve prakse smanjiti pokazale su se Info ploče na plažama s upozorenjem da se radi o staništima strogo zaštićene vrste te je njeno vađenje strogo zabranjeno. Takva praksa mogla bi se primjenjivati u većem broju te bi također bilo dobro da turističke zajednice koriste letke i plakate koje mogu besplatno preuzeti te postaviti u svojim uredim za edukaciju turista. Uz njih, građani koji imaju znanje također imaju veliku ulogu u edukaciji – savjetujemo: Nastavite opominjati i upozoravati da takvo djelovanje nanosi trajnu štetu ekosustavu te je kažnjivo do 500,00 kn po izvađenoj ljušturi.

Zahvaljujući dodjeli financijskih sredstava Grada Zadra, Grada Dubrovnika i Primorsko-goranske županije za provedbu projekta „Ne klimajte perisku/palasturu“,u protekla 3 mjeseca, kartirane su jedinke plemenite periske oko Elafita, Silbe i Silbanskih grebena te nekoliko uvala oko Pelješca, Zadra, Cresa i Paga uz redovni monitoring koji se provodi u PP Telašćica.

Ako želite pripomoći daljnjem istraživanju plemenite periske te ste upoznati s lokacijama na području Jadrana gdje se jedinke periske mogu naći u povećanom broju (više od 20-tak jedinki na 100 m2), ili ste vidjeli povećan broj mrtvih jedinki (uspravne, otvorene, ne reagiraju na podražaj) javite se na Facebook profil Društvo 20000 milja u inbox, na kontakt formu s web stranice Društva 20000 milja, te na mail: info@drustvo20000milja.hr. Također možete pripomoći istraživanju simboličnim donacijama koje će se koristiti za obilazak nekih od ovih 60-tak lokacija, uplatom na IBAN račun udruge Društvo 20000 milja HR3424840081104066541.

Društvo istraživača mora – 20000 milja

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.