2 min. čitanja

Česi izračunali koliko troše na Jadranu i odgovorili Hrvatima: „Mi više nismo pašteta turisti“

Česi izračunali koliko troše na Jadranu i odgovorili Hrvatima: „Mi više nismo pašteta turisti“
Foto: Ilustracija / Morski HR

Jesu li doista Česi pašteta-turisti kako ih u hrvatskoj nazivaju po društvenim mrežama? Na tu temu osvrnuo se čitani tabloid Blesk, nakon što je i u Češkoj odjeknula vijest o tamošnjem bogatašu oko čije jahte su fotografirana govna u Komiži. Domaći su odmah krenuli komentariti stereotipe, na što su Česi odlučili odgovoriti brojkama.

“Česi u Hrvatskoj samo kao pašteta turisti? To više nije istina!” Osvrnuli su se češki novinari na izdvojene komentare po društvenim mrežama.

– Vrlo je nepravedno dati nam pečat pašteta turista. Češki gosti su apsolutno presudni za Hrvate. Gotovo milijun ljudi dolazi na Jadran svake godine “, smatra Jan Papež, glasnogovornik Češke asocijacije putničkih agencija u Blesku.

Štoviše, prema njegovim riječima, odavno ne ljetuju samo u najjeftinijim smještajnim kapacitetima.

– Mnogi odlaze u hotele sa četiri zvjezdice i u više kategorije – dodao je. Također je naglasio da su nakon rata tamo devedesetih, kada svijet nije bio zainteresiran za Hrvatsku, Česi dolazili prvi. A ni sada ne gubimo interes, iako se cijene svake godine povećavaju za pet do deset posto – drži Papež.

Češki nautičari na Jadranu ostave 180 milijuna kuna

Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 32 763 čeških nautičara (isti su ostvarili 218.404 noćenja). I vjerojatno ne treba naglašavati da nisu jeli paštetu. Većina nautičara ne donosi brod sa sobom, već ga iznajmljuju na licu mjesta. A brod košta od 800 do 50 tisuća eura tjedno.

Potrošnji tu definitivno nije kraj. Sidrenje prema duljini broda i privez također se moraju uračunati. Primjerice, u Splitu će sidrenje jahte od 10 do 20 metara koštati oko 700 do 1600 kuna po noći

Parkiranje automobila u marini morate platiti oko 40 do 60 eura tjedno, dopunjavanje slatke vode, goriva ili struje ili wifija za noćenje u marini. Ukupno će tjedan koštati oko 600 eura po osobi, bez putovanja po Hrvatskoj, hrane i pića, izračunali su.

Prema gruboj procjeni, češki nautičari u zemlji koja nas zove pašteta-turistima ostave oko 180 milijuna kuna.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Sveučilišta u Rijeci, Česi u Hrvatskoj troše u prosjeku 390 kn dnevno. To nije puno u usporedbi s Britancima koji prosječno plaćaju 915 kn. No, sami Hrvati troše još manje. Oni su druga najveća skupina turista u zemlji, a potroše 368 kn dnevno.

Ako statistika ne laže i pomnožimo 5 489 607 čeških noćenja u Hrvatskoj s prosječnom potrošnjom, prošlogodišnji češki “paštetari” donijeli su u tu primorsku zemlju oko 2,2 milijarde kuna samo prošle sezone, piše Blesk.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.