2 min. čitanja

Potonuo tegljač čiji je kapetan iz Šibenika, spašeno troje, za preostalom posadom se traga

Potonuo tegljač čiji je kapetan iz Šibenika, spašeno troje, za preostalom posadom se traga
Foto: Facebook

Tvrtka Bourbon Offshore izvijestila je da su tri člana posade iz obalnog tegljača Bourbon Rhode spašeni iz splavi za spašavanje u Atlantskom oceanu. Tvrtka potvrđuje da je brod potonuo. Potraga za jedanaest nestalih članova posade, među kojima je, čini se, i kapetan iz Šibenika se nastavlja.

Tegljač je primao more u krmenom dijelu broda, a nalazio se svega 60 NM od uragana 4. kategorije “Lorenzo”. Vrijeme u zoni pretraživanja poboljšalo otkad je posada u četvrtak prijavila havariju.

– Mobilizirani spasilački timovi su izvadili čamac za spašavanje s 3 člana posade na brodu, kojeg je pronašao je Falcon 50, posebno opremljen zrakoplov za ovu vrstu misije, a kojeg je poslala francuska ratna mornarica – izjavila je tvrtka Bourbon Offshore u svom ažuriranom priopćenju. Tri člana posade trenutno su pod nadzorom tima za medicinsku pomoć.

“Naš kapetan iz Šibenika Dino Miškić je na brodu Bourbon Rhode koji je nestao na Atlantiku i u tijeku je potraga. Vrlo je malo informacija dostupno, prošlo je već više od 48 sati od zadnjeg kontakta s brodom.

Kreirali smo grupu na Facebook kako bi angažirali što veći broj ljudi i kako bi imali što više informacija.

Molim vas za pomoć da nam pomognete i bilo kakvu informaciju stavite u grupu: BOURBON RHODE RESCUE!” , objavljeno je u Facebook grupi Lako je njemu, on je pomorac.

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da je nestao hrvatski kapetan

Zapovjednik broda s ukupno 14 članova posade Hrvat je Dino Miškić iz Šibenika. Osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana, potvrdili su za Večernji list iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. U četvrtak ujutro, brod je poslao prvi poziv, javljajući da je u nevolji.

Akcija spašavanja još traje u izuzetno lošim vremenskim uvjetima. Brod se nalazio na putu iz Las Palmasa na Kanarskim otocima prema Georgetownu u Gvajani, oko 1200 nautičkih milja od otoka Martiniquea i 60 nautičkih milja od uragana. Njegovi vjetrovi iznosili su oko 200 kilometara na sat, što ga čini drugim po jačini u povijesti na tom području. Takve oluje nisu neuobičajene na Atlantiku, no žestina Lorenza jest. Meteorolozi su ga nazvali moćnim jaružalom koje je prokopalo Atlantik, kako bi barem malo predočili njegovu razornu snagu.

PROČITAJTE JOŠ:

Traje spasilačka akcija tegljača na Atlantiku na kojem ima i Hrvata
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.