Razina Jadrana do kraja stoljeća diže se za metar, a valovi će raditi veću štetu

Photo: Saša Čuka

SPLIT – Razina Jadranskog mogla bi se do kraj ovog stoljeća povećati i do jednog metar što se može negativno odraziti na obalna područja, istaknuto je u četvrtka navečer na tribini u Splitu s temom “Klimatske promjene: Što se događa s Jadranskim morem?”

Predavanje je održao dr. Ivica Vilibić znanstveni savjetnik s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, u organizaciji Rotary Club Split.

– Postoji procjena da bi se do 2100. mogla od pola metra od metra podići razina mora u svijetu a tako i Jadrana. Porast razine mora mogao bi ugroziti neka naselja. Zamislite u Splitu more više za metar ili pola metra – rekao je dr. Vilibić.

Prema tim procjenama u Splitu bi, primjerice, bile učestalije poplave Rive i Dioklecijanovih podruma, prenosi Novi list.

Utjecaj klimatskih promjena, pojasnio je, može se predviđati u desetljećima, a u budućim desetljećima udari valova prouzročit će veće štete jer će se događati na višoj razini mora.

– Klimatske promjene će se razvijati na cijelom Sredozemlju, razina mora će lagano ići gore pa će nevere imati jači utjecaj na obalu koja nije prilagođena tomu i onda se događaju štete – kazao je dr. Vilibić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Ocijenio je pri tom da su obale “preizgrađene.” Smatra da bi procjene takvih klimatskih promjena mogle utjecati na gradnju u priobalnim područjima pa će se ubuduće graditi “malo dalje od obale.”

– Međutim klimatske promjene mogle bi pozitivno utjecati na turizam u Hrvatskoj jer će se zbog porasta temperature produžiti kupališna sezona – rekao je  dr. Vilibić.

Po njegovim riječima zbog porasta temperature požari će biti učestaliji osobito priobalnim područjima.

I.B.