2 min. čitanja

KLAPA TROGIR Objavljene snimke za koje se dugo mislilo da su izgubljene!

TROGIR – Četrnaest napjeva uglavnom nikad objavljenih na nekom nosaču zvuka nalazi se na novom albumu “Staro vino / Zagubljena traka” klape Trogir, jedne od najboljih naših klapa svih vremena. Album već ima i trostruku nominaciju za Porina i to u kategorijama za etno album, životno djelo i omotnicu.

Kako je snimljeni materijal bio izgubljen i kako je ponovno pronađen, remasteriziran, te napokon objavljen, za Morski HR je ispričao bariton klape Trogir, Tonči Frana.

– Kada je sve bilo gotovo, u ona analogna vrimena ona velika traka, ka master je trebala iz Splita doći do ex. Jugotona, onda je počeja rat i više niko nije mislija o albumu. Mi smo mislili da će se to završiti kao i obično, ali smijenjeni su svi u operativi, u Zagrebu i Splitu. Kada san doša s ratišta počeja sam kopati po tome, ali traci ni traga…

Onda su mi rekli da je isječena radi potrebe terenskog snimanja na ratištu. Bija san strašno ljut. Pa sam se sitija da mi je brat Frane uspija nagovoriti snimatelja Narcisa Šarića da mu na audiotape za kazetofon presnimi za u auto. Nije ima vrimena konvertirati u MP3, pa mu je to presnimio u WAV formatu.

To smo pribacili na CD i dali Šiškovu koji je cili slbum reanimira, ispegla i sad nam je to gotovo. Šiškov je cilu godinu dana radija jer skužija koja je to vridnost.

Eto. Klapa više nije radila zbog rata, pa san se ja uvatija toga. Jako san sritan. Puno živaca me koštalo – ispričao nam je Frana i dodaje da nakon Božićnih blagdana slijedi i službena promocija albuma.

Dosad nikad objavljene pjesme!

Novinar i kantautor Igor Brešan, bariton klape Trogir, opisao je put ovih snimaka:

– Mislilo se dugo da se radi o zagubljenim snimkama budući materijal za album nikada nije bio dovršen, finaliziran. Klapa ga je snimala u studiju HR Radio Splita s legendarnim ton-majstorom Narcisom Šarićem. Bila su to ratna vremena na samom startu 90-ih, u vremenima kad se u studijima sve snimalo magnetofonom, odnosno zapis čuvao na vrpcama. Kako je u ratnom vihoru falilo svega, pa i magnetofonskih traka koje su se tada brisale, živjelo se dugo u uvjerenju da su moguće ponajbolje snimke klape Trogir nestale i nepovratno otišle u zaborav – kaže Brešan.

Osim 13 narodnih pjesama u obradi Ljube Stipišića, Silvija Bombardellija i Eduarda Tudora, na albumu se nalazi i bonus pjesma “Staro vino” koju potpisuju Teo Trumbić, Bratislav Zlatanović i Nenad Šiškov. Tu su pjesmu izveli 1980. na splitskom Festivalu, a “obnovili” su je studiju Nenada Šiškova povodom 55 godina postojanja klape.

– Legendarni Ljubo Stipišić osmislio je sadržaj i sve s klapom uvježbao – kaže Brešan i dodaje:

– Pjesme koje specifično tretiraju ulogu ditića, glas koji se makar diskretno nadređuje vodećem, prvom tenoru, bio je još jedan „eksperiment“ vidovitog genijalca Stipišića, koji će kasnije kroz neke napjeve marginalno zaživjeti u praksi. Materijali su inače pronađeni kod jednoga od članova klape, Frane Frane, kojemu se strogi ton-majstor smilio i za kućnu upotrebu presnimio studijske zapise. Ponajprije da mu udovolji nestrpljenju i želji. Da nije srećom tog detalja sve bi završilo tek na uspomenama! Nađeno je obradio i smiksao u svom studiju splitski glazbeni pedagog Nenad Šiškov – priča Brešan.

Brešan napominje da „nije riječ o nikakvom recikliranju starih pjesama ili reizdanju, već snimkama koje nikada nisu objavljene“!

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.