POINT NEMO: Najudaljenija točka na Zemlji kojoj je Hrvat dao ime

Photo: Wikimedia

Point Nemo je najusamljenija točka na svijetu. 1451 nm od najbližeg kopna. Zamišljena točka koju je 1992. godine definirao hrvatsko-kanadski istraživački inženjer Hrvoje Lukatela  i dao joj ime Nemo (lat. – nema čovjeka) po uzoru na kapetana Nema iz Jules Vernovog romana 20.000 milja pod (ne u dubinu, nego u daljinu – podmornicom) morem.

Lukatela je ustanovio da atol Ducie Island, Motu Nui (najjužniji otok Uskršnjih otoka) i Maher Island na Antatrktici određuju kružnicu u čijem je centru Point Nemo, a unutar te kružnice nema nijednog otoka, suhog dijela Zemlje. Iako slovi kao otkrivač, nikada nije bio tamo, a kada se netko i nađe u blizini, za očekivati je da će mu najbliži čovjek biti astronaut iz ISS-a koji leti samo 400 km iznad Zemlje te često prolazi i tim područjem.

Foto: Twitter/London sailing/Morski.hr

Tuda je 2018. godine prošla flota Volvo Ocean Race, i nažalost upravo u blizini, Poin Nemo ekipa Sun Hung Kai/Scallywag je ostala bez člana posade. John Fisher (Fish) je 26. ožujka, nekoliko minuta pred samu zoru pao u more nakon nekontroliranog gybe-a. Pri vjetru od 35-45 čvorova i mora 4-5, posada ga nije našla, iako je imao osobni lokator, i u more je bačen pojas za spašavanje. Pri temperaturi mora od 9°C, teško da se moglo nešto napraviti.

Zbog svog položaja, Point Nemo služi kao posljednja stanica svemirskih brodova koji se u ovom području bez rizika po ljudske živote ruše i izgaraju kroz atmosferu. Ondje je pokopano između 250 i 300 svemirskih letjelica. Najveći objekt koji je s neba pao u Point Nemo bila je 2001. ruska svemirska postaja Mir, teška 120 tona.

Vlatko Ignatoski