1 min. čitanja

Usvojen Nacrt izmjena prijedloga Zakona o Hrvatskom registru brodova

Usvojen Nacrt izmjena prijedloga Zakona o Hrvatskom registru brodova
Foto: Nenad Vojković / Facebook

ZAGREB – Vlada je na usvojila Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Hrvatskom registra brodova, kojim se usklađuju odredbe važećeg Zakona o Hrvatskom registru brodova s odredbama Pomorskog zakonika, kao i poslovi utvrđivanja sposobnosti za plovidbu i statutarne certifikacije te baždarenja pomorskih objekata.

Posljednjim izmjenama Pomorskog zakonika, Hrvatska je radi usklađenja s odredbama Uredbe (EZ) br. 391/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. travnja 2009. o zajedničkim pravilima i normama za organizacije koje obavljaju pregled i nadzor brodova (preinačena – sadržaj značajan za EGP), omogućila da poslove statutarne certifikacije i baždarenja određenih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti u međunarodnoj plovidbi, osim Hrvatskog registra brodova obavljaju i druge priznate organizacije, dok će iste za brodice provoditi nadležne lučke kapetanije. Za brodove i jahte u nacionalnoj plovidbi, jahte duljine trupa manje od 24 metra u međunarodnoj plovidbi, kao i hrvatske plutajuće i nepomične odobalne objekte, nadležnost je zadržao isključivo Hrvatski registar brodova. Odgovarajućim izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom registru brodova provest će se potrebno usklađenje s odredbama Pomorskog zakonika kako su navedene.

Također, usvojenim Nacrtom konačnog prijedloga Zakona propisuju se nužne izmjene i u dijelu imenovanja članova upravnog vijeća Hrvatskog registra brodova sukladno kojem će u radu istoga sudjelovati predstavnici najznačajnijih korisnika usluga. Osim načela reprezentativnosti, pri novom uređenju sastava članova upravnog vijeća vodilo se računa i o tome da u rad istoga budu uključeni isključivo stručnjaci iz područja neposredno vezanih za rad Hrvatskog registra brodova pa se tako po uzoru na druga europska i svjetska klasifikacijska društva u članstvu upravnog vijeća nalazi i predstavnik osiguratelja/reosiguratelja brodova i odgovornosti brodara. Kako bi se osigurala neovisnost i transparentnost u upravljanju radom Ustanove, nijedna od zainteresiranih skupina u članstvu upravnog vijeća neće činiti većinu sukladno odredbama ovoga Zakona.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.