3 min. čitanja

VIDEO: PODGORA IZ ZRAKA Razmjeri katastrofe zbog nasipanja zemlje: “Podmorje i ronilački turizam su nestali”

VIDEO: PODGORA IZ ZRAKA Razmjeri katastrofe zbog nasipanja zemlje: “Podmorje i ronilački turizam su nestali”
Foto: Dario Odak

PODGORA – Deseci objava na društvenim mrežama, upozorenja odgovornima, mailova u našu redakciju, 20-ak prijava protiv Općine… sve su to rezultati negodovanja građana na učestalo nasipanje makarskog primorja zemljom i krupnim materijalom  i razvaljivanje obalne crte teškom mehanizacijom.

Na naš upit, načelnik Općine Podgora Ante Miličić tvrdi da je sve legalno, pa nas je pozvao da dođemo i vidimo. Zahvalili smo mu se na pozivu i odlučili na korak dalje; objaviti video kojeg je upravo u svrhu pokazivanja razmjera ove ogromne štete po podmorje snimio Dario Odak. Čuli smo i što kaže struka; mag. ing. maricult. Velimir Nola i djelatnik norveškog Institute of Marine Research u gradu Storebo. Za portal Makarska danas iznio je detaljnu analizu zašto ovolika količina zemljanog nasipa kratkoročno i dugoročno uopće nije dobra za podmorje:

– Krupne čestice deponirane u more prekriju okolnu floru i faunu te “poguše” odnosno ubiju sve ono što ne moze na brz i efikasan način napustiti područje. Ribe i ostali organizmi koji su bili u stanju napustiti područje se ne vraćaju na isto idućih 5-10 godina jer područje nije pogodno za život, niti za mrijest. Ali ni to nije sve, kaže Nola. Šire pojašnjenje možete pročitati OVDJE.

Kamioni uništili cestu, pogrešnim materijalom pogušit će morski život i oštetiti našu ekonomiju!

Još jedan korak dalje je i još jedno mišljenje stručnjaka. Magistra i inženjerka arhitekture i urbanizma, Petra Radić za Morski HR opisuje svoje viđenje ovako agresivnog i sveobuhvatnog zahvata:

– Mislim da je teško reći nešto a da je snažnije od viđenih fotografija blatnog morskog dna koje se proteže daleko u dubine… Kao i svaki javni zahvat, i ovaj se trebao shvatiti krajnje ozbiljno jer direktno utječe, osim na morsku floru i faunu, na stanovnike Podgore. Kamioni koji su donosili materijal za nadohranu plaža su uništili cijelu cestu (od Gornje Podgore do magistrale a vjerojatno i drugdje), pogrešan materijal (zemlja) pogušiti će, kako stručnjaci potvrđuju, cjelokupni morski život a time i oštetiti našu ekonomiju. Manje ribe (količinski i po raznovrsnosti) zbog uništenog staništa i mrijestilišta znači i manji ulov iste, manja ponuda svježe ribe za goste u lokalnim restoranima i za same mještane ovog ribarskog naselja, što nam je bilo jako bitno u doba izolacije. Uz manju gastronomsku ponudu pati i turizam, a osim tradicionalne kuhinje, gubi se i smisao ronilačkih izleta, izleta s podmornicama koje imaju prozirno dno, gubi se ona stara navika plutanja uz obalu dok ti je glava s maskom zabijena u more…

Uz ove stvari koje zaključujem kao prosječni mještanin, s inžinjerske strane vidim da u nijednom trenu nije bilo ograde oko gradilišta (svako mjesto gdje se na plažama nalazila teška mehanizacija) sa tablom tko je investitor i izvođač, a nije bilo ni nikakvog nadzora.

Osim navedenog, nema ni nikakvih podataka o projektu i od koga je on odobren, jer su se plaže širile van svojih postojeći gabarita (obalna linija prije garbinade) te su se rekonstruirali mulovi i radila nova pera. Sve je ovo izašlo na vidjelo kada je prvi veći val odnio svu plažu/zemlju, te one izgledaju kao da nisu ni nasipane, te sada ide sve ispočetka što samo znači dupli trošak uz devastaciju podmorja – kaže mag.ing.arh. Petra Radić

Na kraju pogledajte video kojeg je snimio i ljubazno nam za ovu svrhu ustupio Dario Odak. Njegovu fotogaleriju, koju je nazvao “50 nijansi gliba”, možete pogledati OVDJE.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Općina Podgora ovih dana 20-ak puta prijavljena za devastaciju pomorskog dobra
Kaos na Makarskoj rivijeri: “Mjesec dana bageri razaraju sike, promijenili su sliku priobalnog pojasa!”
PODGORA Bageri i kamioni nasipaju obalu – Načelnik: “Saniramo posljedice nepogode”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.