Japanci poslali fotografije: “Ovo je Vaš trajekt ‘Lastovo’, dok se zvao ‘Ishizuchi'”

Foto: Andrej Pavičić / Osobni arhiv / M/t Lastovo / Facebook

Iz Japana pristižu dvije vrlo dragocjene fotografije već sad proslavljenog trajekta Lastovo koji je 2019. godine proslavio prvih pola stoljeća uspješnih plovidbi. Naime, trajekt koji ima i svoj fan klub, te stranicu na Facebooku, jer i dan danas ponekad bude i jedini na Jadranu čiji je kapetan siguran izići na otvoreno more po jakoj buri ili jugu ima i svoju stariju, japansku povijest. Brod je 1969. godine proizveden u Japanu i prvi put zaplovio pod imenom “Ishzuchi”, a fotografije koje je nam je poslao zaljubljenik “Lastova” s Hvara, Andrej Pavičić, vrijedan su arhivski primjerak iz tog perioda. Uz ovo, poslovično ljubazni i precizni Japanci ukazuju i na jednu grešku pri upisu u Hrvatski registar brodova – Hrvati su upisali krivo brodogradilište. 

– Meni je Lastovo od djetinjstva bio jedan od najdražih brodova i godinama sam tražio fotografiju, dok je još bio u Japanu. Godinama sam pretraživao po internetu ali nažalost ništa se nije moglo pronaći. Nedavno sam se ponovo oko toga pozabavio i poslao upite u razne japanske kompanije, čak i brodogradilišta. Jutros su mi poslali te fotografije iz kompanije “Uwajima Unyu Ferries” – priča nam Andrej Pavičić, koji je i sam završio pomorski fakultet, a radi u Lučkoj upravi Hvar.

Na brodskoj pločici stoji brodogradilište Kochi Jyuko Ltd, dok u službenim podacima Hrvatskog registra brodova stoji brodogradilište Kurushima Dock Ltd – Foto: Andrej Pavičić / Osobni arhiv

– Inače, otkrila se i neobična situacija oko mjesta gradnje broda. Nakon što je jedan Japanac preveo s fotografije pločice, ustanovljeno je da na brodskoj pločici stoji brodogradilište Kochi Jyuko Ltd, dok u službenim podacima Hrvatskog registra brodova stoji brodogradilište Kurushima Dock Ltd – otkriva Pavičić i još jednu zanimljivost na koju su upozorili Japanci.

Jurica Gašpar

Foto: Damir Jerkov / M/t Lastovo / Facebook

PROČITAJTE JOŠ:

Najpouzdaniji trajekt slavi 50. rođendan

FOTO Obilježeno pola stoljeća omiljenog trajekta “Lastovo”

NEPOBJEDIVI Moćni trajekt Lastovo po orkanu uspio do Visa