2 min. čitanja

Japanci poslali fotografije: “Ovo je Vaš trajekt ‘Lastovo’, dok se zvao ‘Ishizuchi'”

Japanci poslali fotografije: “Ovo je Vaš trajekt ‘Lastovo’, dok se zvao ‘Ishizuchi'”
Foto: Andrej Pavičić / Osobni arhiv / M/t Lastovo / Facebook

Iz Japana pristižu dvije vrlo dragocjene fotografije već sad proslavljenog trajekta Lastovo koji je 2019. godine proslavio prvih pola stoljeća uspješnih plovidbi. Naime, trajekt koji ima i svoj fan klub, te stranicu na Facebooku, jer i dan danas ponekad bude i jedini na Jadranu čiji je kapetan siguran izići na otvoreno more po jakoj buri ili jugu ima i svoju stariju, japansku povijest. Brod je 1969. godine proizveden u Japanu i prvi put zaplovio pod imenom “Ishzuchi”, a fotografije koje je nam je poslao zaljubljenik “Lastova” s Hvara, Andrej Pavičić, vrijedan su arhivski primjerak iz tog perioda. Uz ovo, poslovično ljubazni i precizni Japanci ukazuju i na jednu grešku pri upisu u Hrvatski registar brodova – Hrvati su upisali krivo brodogradilište.

Foto: Uwajima Unyu Ferries

– Meni je Lastovo od djetinjstva bio jedan od najdražih brodova i godinama sam tražio fotografiju, dok je još bio u Japanu. Godinama sam pretraživao po internetu ali nažalost ništa se nije moglo pronaći. Nedavno sam se ponovo oko toga pozabavio i poslao upite u razne japanske kompanije, čak i brodogradilišta. Jutros su mi poslali te fotografije iz kompanije “Uwajima Unyu Ferries” – priča nam Andrej Pavičić, koji je i sam završio pomorski fakultet, a radi u Lučkoj upravi Hvar.

Na brodskoj pločici stoji brodogradilište Kochi Jyuko Ltd, dok u službenim podacima Hrvatskog registra brodova stoji brodogradilište Kurushima Dock Ltd – Foto: Andrej Pavičić / Osobni arhiv

– Inače, otkrila se i neobična situacija oko mjesta gradnje broda. Nakon što je jedan Japanac preveo s fotografije pločice, ustanovljeno je da na brodskoj pločici stoji brodogradilište Kochi Jyuko Ltd, dok u službenim podacima Hrvatskog registra brodova stoji brodogradilište Kurushima Dock Ltd – otkriva Pavičić i još jednu zanimljivost na koju su upozorili Japanci.

Jurica Gašpar

Foto: Damir Jerkov / M/t Lastovo / Facebook

PROČITAJTE JOŠ:

Najpouzdaniji trajekt slavi 50. rođendan
FOTO Obilježeno pola stoljeća omiljenog trajekta “Lastovo”
NEPOBJEDIVI Moćni trajekt Lastovo po orkanu uspio do Visa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.