LASTOVSKO OTOČJE Netaknuto biserje iznad i ispod mora koje morate doživjeti!

Foto: Lastovsko otočje

Lastovsko otočje spada u vanjsku skupinu južnodalmatinskih otoka i obuhvaća najjužniji hrvatski naseljeni otok Lastovo s pripadajućim otocima, otočnim skupinama Lastovnjaci i Vrhovnjaci, te otokom Sušac,  zaštićenima u kategoriji Parka prirode.

Kvalitetan smještaj, domaća hrana i izbor izvrsnih domaćih vina, uvjeti za bavljenje rekreativnim sportovima garantiraju ugodan boravak. Na Lastovu možete obići mnogobrojne uvale i odabrati „vašu“ unajmljenim skuterom, biciklom, autom ili motornim čamcem, a postoje i dvije škole ronjenja.

Foto: Lastovsko otočje

Na Lastovu postoji više od 200 km pješačkih staza. S obzirom da na Lastovu ne postoje zmije otrovnice upravo je pješačenje i planinarenje idealan način boravka u prirodi.

Biciklizam je idealni oblik rekreacije za turiste koji žele doživjeti neposredan kontakt sa prirodom. Pored glavnih prometnica postoje i brojni šumski putevi kojima se također mogu kretati biciklisti.

Lovni turizam organiziran je od strane Lovačkog društva „Jastreb“ sa Lastova koje je lovoovlaštenik lovišta. U lovištu obitava sitna divljač, a najatraktivniji je lov na šumsku šljuku. Ribolov je moguć u vlastitom aranžmanu, ali uz odgovarajuću dozvolu za  rekreacijski i sportski ribolov na području Parka koja se može kupiti na info kućicama i uredu Javne ustanove Park prirode Lastovsko otočje.

Lastovo ima jedno od najtamnijih neba u Europi. Prizor Mliječne staze i milijuna zvijezda ostavljaju promatrače bez daha. No osim Mliječne staze koja se promatra golim okom, moguće sa slabijim teleskopom vidjeti i druge galaksije.

Osim na kopnu, bogatstvo se krije i u podmorju Lastovskog otočja koje je bogato florom i faunom te  obiluje i mnogobrojnim arheološkim nalazištima. Skriveni prolazi i špilje te raznolikost podmorja raj je za ronioce. Najatraktivnije ronilačke lokacije su seka Drašan, plićina Petrovac, otočić Bijelac, otočić Tajan i rt Struga. Samostalno ronjenje uz upotrebu ronilačke opreme u akvatoriju Parka je zabranjeno no moguće je ronjenje uz pratnju voditelja ronjenja iz ovlaštenog ronilačkog kluba „Ankora“ ili „Ronilački raj – Lastovo“.

Osim nabrojenih aktivnosti možete sudjelovati na mnogim sportskim događanjima. Lastovo trail, Međunarodni jesenski cross „Sv. Kuzma i Damjan“, Regata parkova Vieste-Lastovo, Open regata Renata i Joža Horvat, samo su neka od njih.

Na Lastovu se tijekom ljetnih mjeseci održava glazbeni festival i Kulturno ljeto koje uključuje razne aktivnosti, od manifestacija kušanja lokalnih proizvoda, večeri folklora i klape, dana Dobre Dobričevića i mnogih drugih.

U organizirani obilazak parka prirode možete krenuti morskim i kopnenim putem. Javna ustanova Parka prirode organizira obilazak parka morskim putem na kojem možete vidjeti bogatstvo prirodnih i kulturnih vrijednosti, čuti o načinu života stanovnika, povijesti i tradicijskim djelatnostima, okupati se na pješćanoj plaži, te zaviriti u mnoge uvale otoka i otočića.  Obilazak otoka i otočića, uživanje u kupanju i ručak pruža i Obrt Čigra, dok iznimno iskustvo ribanja i boravka na ribarskom brodu pruža Obrt Survivor.

Šetnja  poučnom stazom „Preko sadašnjosti u prošlost“ možete vidjeti  značajna kopnena staništa,  bogata biljnim i životinjskim vrstama, upoznat ćete mjesto Lastovo i njegovu bogatu kulturnu baštinu, te uživati u pogledu s vidikovaca koji se pruža na  obližnja polja i prirodu.

Od davnina su Lastovci bili posvećeni vjeri u Boga, tražili su utjehu u teškim vremenima te su izgradili veliki broj crkvica i zavjetnih kapelica u čast svetaca zaštitnika, a mnoge od njih zaštićene su kao kulturna dobra. Staze Put crkvica odvest će vas u prošlost putovima kojima su kročili stari Lastovci, a na tom putu ćete otkriti ćete  neke od najljepših kamenih crkvica na otoku Lastovu.

Lastovo je obilato vidikovcima s kojih se pruža prekrasan pogled na otok i  cijeli arhipelag, neki od njih su: Vidikovac Hum, Vidikovac Sozanj, Vidikovac Galičine, Vidikovac Pokladareva Grža, Vidikovac kod crkve Sv. Ciprijana, Vidikovac Kašćel.

 

Na kraju, nikako ne smijemo zaboraviti na gastronomiju  otoka Lastova koja se temelji na njegovim prirodnim bogatstvima. Tradicijska jela, temeljena na lokalnim namirnicama, posebno na povrću uzgojenom u ekološkim uvjetima plodnih lastovskih polja važan su dio gastronomske ponude otoka. Od lastovskih jela najpoznatije su srdele na ražnju, slanutak sa slanim srdelama, brodet od ugora, murina na žaru i lastovski deserti skalice, prkle, kotonjata i arancini. Neizostavna je bogata ponuda riba, rakova i mekušaca, a ne smijemo zaboraviti ni lastovsko maslinovo ulje te lastovska vina od kojih su najpoznatija Maraština (Rukatac) i Plavac mali, te poznatu rakiju od ružica.

Foto: Lastovsko otočje

Sve informacije o ponudi možete pronaći na Internet stranicama  te informativnim brošurama Parka koje možete pronaći u info kućici Parka (Ubli i Skrivena luka) te upravnoj zgradi Javne ustanove (Ubli).

Ako još razmišljate kuda ćete najsigurnije provesti ljeto, gdje najkvalitetnije napuniti baterije, odakle ponijeti najljepše uspomene, pogledajte galeriju fotografija i, sigurni smo da će se Vaši planovi usmjeriti prema ovom netaknutom biserju Jadrana.

Sponzorirani sadržaj