Zbog lažne vijesti na austrijskom portalu, reagirala i HTZ: “More je čisto, ispravite podatke!”

Foto: Morski HR / Screenshot Heute

Već smo pisali da je 6. srpnja, austrijski Heute objavio vijest da je u Hrvatskoj zagađeno more, a pozivali su se na Morski HR te našu vijest staru godinu dana. U svom članku Heute piše o fekalijama u istarskom Peroju kao da se događa ovog ljeta, no podsjetimo, o tome smo pisali prije 11 mjeseci. 

Na ovo je reagirala i Hrvatska turistička zajednica koja je odgovorila da je direktor njihovog predstavništva u Austriji Branimir Tončinič kontaktirao austrijski Heute, a poslali su i mail koji je uputio njihovom uredništvu, piše Index.

Direktor HTZ-a poslao mail uredništvu, evo što je napisao

“Prije svega, dopustite mi da se predstavim. Ja sam Branimir Tončinič, direktor Hrvatske turističke zajednice u Beču. Želim vam osobno pisati kako bih vas uljudno obavijestio o pogrešci u izvještavanju o kvaliteti mora u Hrvatskoj, u članku koji ste objavili u vašem mediju 6. srpnja 2020.

Ove se informacije odnose na događaj iz rujna prošle godine i ne odražavaju trenutnu situaciju i kvalitetu mora. Zdravlje i sigurnost naših gostiju i stanovništva visoki su nam prioriteti, a kvaliteta mora redovito se provjerava. Ovakva izvješća o Hrvatskoj kao jednoj od najpopularnijih destinacija za odmor Austrijanaca stvaraju nam veliku štetu.

Šaljem vam javnu državnu web stranicu baltazar.izor.hr na kojoj su objavljeni relevantni i ažurirani rezultati ispitivanja kvalitete mora i na kojoj možete vidjeti da trenutno 98,84 posto ispitivanih područja u Hrvatskoj pokazuje izvrsnu kvalitetu mora i 0,95 posto pokazuju vrlo dobru kvalitetu mora. Posljednja ispitivanja održana su 27.07.2020. u 13:10. Ljubazno vas molim da ove podatke ispravite i ispravno objavite u svom izvješću”, stoji u mailu koji je Tončinič poslao austrijskom Heuteu.

I Hrvatskoj turističkoj zajednici je poslan upit da komentira ovakve postupke Austrije, koja je, podsjetimo, 4. lipnja ukinula ograničenja za brojne države, dok je za Hrvatsku ukinula obavezu samoizolacije tek sredinom lipnja.

Veliki pad u dolascima i noćenjima austrijskih turista

“Važno je napomenuti da je većina objava o Hrvatskoj u inozemnim medijima u proteklom razdoblju izrazito pozitivna i afirmativna čemu je zasigurno doprinijela činjenica da od samog početka pandemije koronavirusa Hrvatska turistička zajednica, u suradnji sa svojim predstavništvima diljem svijeta, pa tako i u Austriji, kontinuirano informira medije, turističke agencije, turoperatore i turiste o aktualnom stanju u Hrvatskoj. Proaktivno pratimo i objave po ključnim tržištima, a u slučaju pojave bilo kakvih netočnih informacija o Hrvatskoj odmah reagiramo te u suradnji s uredima predstavništava dostavljamo ispravke i demantije, odnosno točne informacije koje dokazuju da je Hrvatska i dalje sigurna i poželjna turistička destinacija”, stoji u odgovoru HTZ-a za Index.

Inače, kad govorimo o tržištu Austrije, tijekom lipnja smo imali drastičan pad u odnosu na lani. Imali smo oko 200.000 Austrijanaca manje, a velika je razlika i u brojkama za srpanj kad ih usporedimo s prošlom godinom.

“Ove godine smo u lipnju ostvarili oko 72.000 dolazaka i 382.000 noćenja s tržišta Austrije, dok je u lipnju 2019. godine s ovog tržišta ostvareno više od 267.000 dolazaka i 1,36 milijuna noćenja. Od 1. do 28. srpnja ove godine s tržišta Austrije je ostvareno 143.000 dolazaka i više od 908.000 noćenja, dok je u istom razdoblju lani u srpnju s tržišta Austrije ostvareno više od 268.000 dolazaka i oko 1,7 milijuna noćenja”, stoji u odgovoru HTZ-a za Index.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

FAKE NEWS Austrijski portal plaši goste godinu dana starom viješću s Morskog HR