2 min. čitanja

Ravnatelj Lučke uprave Zadar: “Ni Miami nema pročistače na kopnu, koja luka to mora imati?”

ZADAR – Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj u zadarskoj luci Gaženica održao je konferenciju za novinare. Upozorio je na davanje luke u koncesiju turskom vlasniku za malo novca, pri čemu ona nema pročistač te brodovi ispuštaju otpadne vode u Jadran bez ikakva ograničenja.

Ja ću sad kao saborski zastupnik hitno zatražiti od Ministartsva okoliša da se utvrditi odgovornost da ovolika moderna nova investicija nema pročistač fekalija i otpadnih voda u luci Gaženica. Tko je odgovoran za onečišćenja koja će se dogoditi na ovom području? Znam da oni brodove voze po cijelom Jadranu i tko zna gdje ispuštaju tuđe fekalne i otpadne vode. Ovo je antituristički projekt i bila bi obveza koncesionara da napravi barem pročistač i da nam ne zagađuje more, uz to što ima ogromnu dobit na štetu Zadarske županije i naše Dalmacije. Ali mi smo očito postali odlagalište tuđih otpada, a to je katastrofa i ekocid. Osobno ću tražiti da se tuđe smeće riješi kako se riješava u normalnim civiliziranim državama, smatra saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

– Most je već prije inzistirao da se proglasi isključivi gospodarski pojas, da se bolje kontrolira naše more i da se naša kontrola prostorno proširi i na međunarodni prostor, ali to Vladi očito ne odgovara. Netko mora odgovarati za ovo što će kruzeri i manji brodovi svoje fekalije istresati u naš Jadran, dodao je.

Smatra da je ovim projektom, važnim za razvoj Zadarske županije, učinjena šteta i Hrvatskoj i okolišu i Jadranu te ljudima na tom području.

– Osim zagađenja, laž je bila i da će ovdje biti 4000 novih radnih mjesta, a danas ovdje ima desetak novozaposlenih osoba u luci, rekao je Bulj.

Škifić: Brodovi na kružnim putovanjima imaju suvremenu opremu za pročišćavanje, luka ne mora imati pročistač otpadnih voda

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić odgovara kako je brod balastne vode ispustio 12 milja od najbližeg kopna, što je u skladu i s međunarodnim propisima, javlja HRT.

– Isto tako netočno je da su se ispuštale fekalne vode. Ispuštale su se, prema zapisniku u dnevniku, sive vode. Jednostavno, stvar je u tome da je brod napravio taj “đir”, iako mi ovdje u Zadru, a pogotovo u Gaženici koja je suvremena luka imamo sve koncesionare koji mogu sve te usluge obaviti brodaru – odgovara Škifić.

Dodaje da svi brodovi na kružnim putovanjima imaju suvremenu opremu za pročišćavanje svih vrsta otpadnih voda, pa tako i Marella Dream.
Na prozivku Bulja kako je moguće da luka koja je državu stajala milijardu i pol kuna nema pročistač otpadnih voda, Škifić mu odgovara da mu nije poznato da ikoja luka u svijetu to mora imati.

– Ako samo pogledate luku Miami gdje ima pet-šest brodova subotom kada je izmjena gostiju, oni to jednostavno rješavaju plivajućim pontonima, a ne pročistačima na kopnu – odgovorio je Bulju ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Marjana Botić: Za što je međunarodna putnička luka u Zadru uopće planirana?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.