Dva Canadaira sudjeluju u gašenju požarišta na Svilaji – Gori i na Šolti

Foto: Boris Kačan

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. u akciju gašenja požara na Svilaji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Još jedan požar planuo je i na Šolti. Iz Javne vatrogasne postrojbe Split doznajemo da se zapalio deponij iznad Grohota. U tijeku je lokaliziranje požara, a u pomoć su pozvane zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 16. kolovoza 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (14 u Šibensko-kninskoj, 10 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko 190 sati naleta pri čemu je izbačeno više od 6100 tona vode.

Uz gašenje požara provedeno je i 20 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 10 puta.