2 min. čitanja

ALAJO VEZ Neobičan običaj s Iža: “Priveže se više brodova i tako zajedno idu prema otoku”

ALAJO VEZ Neobičan običaj s Iža: “Priveže se više brodova i tako zajedno idu prema otoku”
Foto: Mještani Malog Iža

IŽ – Na Malom Ižu posebno se slavi Vela Gospa, koja je ove godine zbog situacije s pandemijom odgođena. Ali se zato održao tradicionalni “alajo vez” gdje se više brodova veže bokom uz bok i tako se voze do kuća u mjestu koje ima tri odvojene uvale sa zaseocima.

– Alajo vez se koristi već dugo, ne samo na našem otoku nego i šire, ali uglavnom uključuje tek nekoliko brodova (do 4-5) jer je iznimno teško manevrirati s ovoliko brodova – priča nam otočanka Tina Rokov.

Foto: Mještani Malog Iža

– Mali Iž je prije Drugog svjetskog rata bio jako ribarsko selo te su se naši preci znali s uspješnog ribanja vraćati kući vezani u alajo vez s nekoliko brodova jer su tako bili skupa i mogli su se malo zabaviti.

Prije 20-ak godina se na Malom Ižu pokrenula tradicija odlaska u susjedni Veli Iž na vaterpolo utakmicu između ta dva sela upravo alajo vezom. Međutim, količina brodova je puno veća i samim time impozantnija, ali i riskantnija. Boljih godina je znalo biti i po 20 brodova u alajo vezu.

Foto: Mještani Malog Iža

To je postao način odlaska natjecatelja i navijača Malog Iža na vaterpolo utakmicu. S vremenom se s tim prestalo jer je bilo sve teže okupiti ekipe koje bi odigrale utakmicu pa je i sam odlazak postao nepotreban.

Foto: Mještani Malog Iža

Prije koju godinu smo odlučili proslaviti upravo maloišku feštu Vele Gospe alajo vezom. Brodovi se skupe, vežu i lagano, uz glazbu i pjevanje Maloižana, plove od uvale do uvale Malog Iža pozdravljajući mještane i najavljujući zabavu koja će se održati u večernjim satima. Dakle, održava se 15.8. za blagdan Vele Gospe i ta vožnja potraje koji sat – priča nam Tina Rokov, a na fotografijama pogledajte i kako izgleda ova impozantna brodska formacija s Iža.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.