Foto: Pixabay

Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da umjesto upozorenja protiv putovanja za cijeli teritorij Hrvatske uvede tu mjeru samo za određene dijelove zemlje, javlja austrijska novinska agencija APA.

– Ta se opcija razmatrala, ali je nakon razgovora sa stručnjacima ministarstva zdravstva, ureda saveznog kancelara i ministarstva vanjskih poslova odlučeno da se izda upozorenje za cijelu Hrvatsku – rekla je za agenciju APA glasnogovornica austrijskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Index.

Razlog za takvu odluku, kako je dodala, činjenica je da su Austrijanci mobilni i da većinom automobilima odlaze u Hrvatsku i ne ostaju samo u jednom mjestu.

Austrijski ministar: Saberite se

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober danas se na svom Twitter profilu obratio mladim austrijskim turistima.

– Samo nekoliko činjenica: U posljednjih osam dana čak 262 putnika koji su se vratili iz Hrvatske su testirani i pozitivni su na koronavirus. Prosječna dob je 23,5 godina. Više od dvije trećine zaraženih su muškarci. Saberite se i preuzmite odgovornost – napisao je na Twitteru.

Nekoliko tisuća Austrijanaca je na ljetovanju u Hrvatskoj

Podsjetimo, upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku na snazi je od ponedjeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Prema informacijama austrijskog ministarstva vanjskih poslova, u Hrvatskoj se službeno na odmoru oko 3000 austrijskih državljanina nalazilo krajem prošlog tjedna. No vlasti istodobno smatraju da je ova brojka višestruko viša.

Hrvatski veleposlanik u Beču Daniel Glunčić u razgovoru za APA-u zalagao se za to da austrijske vlasti izdaju samo parcijalno upozorenje u pogledu putovanja u Hrvatsku.

I ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ukazao je da je situacija u regijama u koje putuje većina austrijskih turista povoljna, prenosi APA.

I.B.