2 min. čitanja

Autor hrvatske ulice slavnih u Opatiji: “Zaboravljena je, poštujmo globalno, ne zaboravimo nacionalno!”

Autor hrvatske ulice slavnih u Opatiji: “Zaboravljena je, poštujmo globalno, ne zaboravimo nacionalno!”
Foto: Visit Opatija

OPATIJA – U opatijskom parku Angiolina uz nazočnost gradonačelnika Grada Opatije Ive Dujmića te ruskog veleposlanika Anvara Azimova otkrivena je bista posvećena pjesniku Sergeju Jesenjinu pored biste njegove velike ljubavi, američke plesačice Isidore Duncan, što će svakako ne samo oplemeniti park Angiolina, nego i dati novi kulturni doprinos Gradu Opatiji i Hrvatskoj.

– Iako sam u proteklim godinama nekoliko puta pismenim putem zamolio gradonačelnika da obrati pozornost na bolje održavanje i višejezično označavanje Hrvatske ulice slavnih koja se nalazi na opatijskoj šetnici s ciljem da se ne zaborave nacionalni velikani, ova se znamenitost jednostavno pomalo zaboravlja. Toliko ljudi dnevno prođe pored Hrvatske ulice slavnih da se ne može, nažalost, kvalitetno informirati o Hrvatima koji su svojim odricanjem i radom zadužili Hrvatsku ili ostavili neizbrisiv trag u njezinoj povijesti.

Zato ovim putem javno upućujem apel Gradu Opatiji da cijeni globalno, ali ne zaboravi nacionalno i što prije moguće krene s boljim označavanjem i poliranjem ili obnovom natpisa imena i prezimena dobitnika svojih zvijezda u skladu s ugovorenim obvezama.

Pohvalio bih Turističku zajednicu koja na svojim web stranicama ima osnovne informacije, ali nažalost nedovoljno naglašava ovaj koncept kao konkurentnu prednost destinacije. Zanimljivo je da su dva Crikveničana postavila dva simbola Opatije. Rođak moje pokojne majke, kipar Zvonko Car, 1956. godine izradio je skulpturu „Djevojka s galebom“, jednog od simbola Grada. Hrvatska ulica slavnih nije nikakav spektakl, ali definitivno obogaćuje turističku ponudu i jedinstvena je po svom konceptu – ističe autor Hrvatske ulice slavnih koja se nalazi na opatijskoj šetnici Danijel Koletić kroz ovo priopćenje.

Opatija 14.03.2006 – Na opatiskoj Slatini je otkriveno prvih osam zvijezda na Hrvatskoj ulici slavnih. Na slici Dragutin Tadijanovć dobio je svoju zvijezdu. Foto: FaH/ Miljenko KLEPAC
Rade Šerbedžija kraj svoje zvijezde u Ulici slavnih – Foto: Apriori World

Projekt Hrvatska ulica slavnih pokrenula je krajem 2005. agencija za odnose s javnošću Apriori komunikacije s ciljem da se simbolično nagrade osobe koje su svojim sportskim, znanstvenim, kulturnim ili umjetničkim radom doprinijele promociji Hrvatske u svijetu.

Potencijalne laureate nominira Komisija za nominacije, nezavisno tijelo projekta, koju čine ugledne osobe iz javnog života. Za nominirane glasaju čitatelji medijskih pokrovitelja, a po jedna živuća i umrla osoba s najviše dobivenih glasova postaje laureat i dobitnik svoje zvijezde u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji.

Dosadašnji dobitnici zvijezda

Dragutin Tadijanović – Kultura i umjetnost (2005.)
Miroslav Krleža – Kultura i umjetnost (2005.)
Miroslav Radman – Znanost (2005.)
Nikola Tesla – Znanost (2005.)
Janica Kostelić – Sport (2005.)
Krešimir Ćosić – Sport (2005.)
Oliver Dragojević – Extra (2005.)
Dražen Petrović – Extra (2005.)
Rade Šerbedžija – Kultura i umjetnost (2006.)
Fabijan Šovagović – Kultura i umjetnost (2006.)
Goran Ivanišević – Sport (2006.)
Matija Ljubek – Sport (2006.)
Ivan Đikić – Znanost (2006.)
Ruđer Bošković – Znanost (2006.)
Boris Dvornik – Extra (2006.)
Ivo Robić – Extra (2006.)
Ivano Balić – Sport (2007.)
Bernard Vukas – Sport (2007.)
Pero Kvrgić – Kultura i umjetnost (2007.)
Tin Ujević – Kultura i umjetnost (2007.)
Oliver Mlakar – Extra (2007.)
Đorđe Novković – Extra (2007.)
Željko Reiner – Znanost (2007.)
Ivan Supek – Znanost (2007.)

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.