Zadar dobio plažu za pse

Foto: Screenshot / Youtube / Facebook

ZADAR – Grad Zadar je dobio pseću plažu. Nalazi se na otočiću Sveti Klement u uvali Bregdetti na kraju Punte Bajlo i fizički je odvojen od novouređene plaže.

Inicijativa o ustupanju malog dijela obale vlasnicima kućnih ljubimaca pokrenuta je iz Grada Zadra, točnije njegovog komunalnog odjela kako bi se konačno, nakon niza godina, izašlo u susret ovoj društvenoj skupini. Uređen je ulaz u more, postavljene su kante za smeće, klupice i znakovi o pravilima ponašanja vlasnika i njihovih pasa. No, koliko će to potrajati, pitanje je, piše Zadarski.hr.

Naime, iako je pokušaja otvaranja psećih zona bilo i prije, a najbolji primjer za to je mala pseća plaža u Foši iza stare Ledane, gradski oci konstantno nailaze na negodovanje i ne odobravanje ostalih građana koji ne žele da se „u njihovom dvorištu” kupaju psi i „zagađuju more i obalu”. Tako su sve postavljene klupe na spomenutoj plaži, koševi za smeće i prikladni znakovi preko noći iščupani i zapravo danas rijetko tko od Zadrana, a kamo li turista, zna da se sa psima mogu kupati usred grada.

Otvorenje nove pseće zone na otočiću Sv. Klement komentirao je i gradski pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela:

– Bez ikakve namjere da uznemirimo manji dio naših sugrađana koji ne podržavaju otvorenja dog friendly zona, postavili smo oznake s pravilima ponašanja vlasnika kućnih ljubimaca na lokacijama gdje je uočeno da se oni uobičajeno pojavljuju sa svojim psima, poput ove. Uz oznaku je postavljena i primjerena košara za otpatke, sve u namjeri očuvanja i zaštite  okoliša. Zahvaljujemo građanima na razumijevanju i poštivanju ukazanih regulativa – rekao je Dujela te koji je uložio dodatan napor kako bi pronašao lokaciju i izvan Poluotoka.

– Komunalni odjel će unutar zakonske regulative građanima ovog grada uvijek nastojati dati nešto više. Iz tog razloga smo otvoreni kritikama i sugestijama javnosti, no nadamo se i njihovom razumijevanju – poručuje Dujela ustrajan u obrani namjera gradskih vlasti za oplemenjivanjem obalnog pojasa na korist svim građanima i njihovim gostima koji u Zadru sve češće ljetuju sa svojim kućnim ljubimcima.

Prva plaža za pse otvorena u Privlaci

Prva i jedina službena plaža za pse u Zadarskoj županiji otvorena je prije tri godine u Privlaci, na inicijativu Općine Privlaka kako bi se na ostalim plažama izbjegle ružne scene svađa između vlasnika psa koji se kupaju i gostiju kojima to smeta. Danas je uređenije nego prije par godina i vrlo popularna ne samo među turistima već i Zadranima koji sve češće biraju kupanje van Zadra kako bi svojim ljubimcima mogli pružiti malo kupanja i uživanja u bezbrižnom ljetu, piše Zadarski.hr

D.G.