Big game fishing u Omišlju: 100 natjecatelja, 542 kg ulovljene tune!

Lijevo - Vaganje ulova / Desno - Igor Felker Kapetan debitantske ekipe Rogi ribaru - Foto: Big Om Omišalj

OMIŠALJ – Jubilarno 15. izdanje u big game fishingu održano je u Omišlju i bilo je u mnogočemu drugačije od prethodnih izdanja, ali potvrdilo je da je KSRM BIG OM Omišalj tijekom posljednjih 15 godina stvorio veliku vrijednost. Unatoč izvanrednim okolnostima uzrokovanim epidemijom virusa COVID 19, Bigomovci su skupili hrabrost i upriličili još jednu nezaboravnu sportsko-ribolovnu tuna avanturu na kojoj su okupili ribolovce iz šire regije.

Evo kako je to izgledalo u brojkama:

25 posada koje su ponikle iz KSRM-a BIG OM

100 natjecatelja

3 ribolovna dana

13 riba na štapu

7 riba na brodu

3 ribe puštene i bodovane

542,05 kilograma ulovljene tune

106 kilograma najteža ulovljena tuna

BIG OM kup osvojila je posada OHANA na čelu s kapetanom Alešom Bendom i u sastavu Eldar Kavazović, Dušan Petrovič i Zoran Ivančević. Iskusna slovenska ekipa ulovila je najveću tunu na turniru koja im je donijela 848 bodova i tako osigurala pobjednički trofej. – Za lov na tune uz znanje i iskustvo potrebno je i malo sreće. Mi smo je konačno imali, na BIG OM-u se natječemo od prvog dana i ovo nam je prva pobjeda zato je posebno slatka, rekao je kapetan Aleš Benda dodavši kako su tunu ulovili u akvatoriju Rapca nakon više od četiri sata borbe i nadmudrivanja.

Pobjednička posada OHANA s najvećom tunom turnira – Foto: Big Om Omišalj

Izvanredan uspjeh postigla je domaća debitantska ekipa Rogi ribaru na čelu s kapetanom Igorom Felkerom i u sastavu Danijel Jurković i Sanjin Matijašević. Ulovili su dvije tune, osvojili 793,8 boda i tako zasjeli na drugo mjesto.

B. Dragičević i V. Orešković pripremili su sevice – Foto: Big Om Omišalj

Poznate Barracude na čelu s izbornikom slovenske big game fishing reprezentacije Bojanom Cestarom i u sastavu Sandi Beganović, Igor Krajl i Pino Bačić s osvojenih 717,15 bodova zauzele su treću poziciju. Barracude su svaki dan imale ribu na štapu, a na brod su izvukle dvije tune dok im je jedna pobjegla.

I ovogodišnje izdanje zadržalo je međunarodni karakter. Uz domaće ribolovce u akvatoriju Kvarnera lovili su bigameovci iz susjednih država: Slovenije, BiH i Srbije (uz pridržavanje svih preporuka Stožera, op.a.).

– BIG OM smo gradili godinama iz ljubavi i strasti prema svojem kraju i moru. U ovih petnaest godina mnogi su odrasli uz BIG OM i stekli bogato znanje i iskustvo. S obzirom na to da je ove godine bila posebna situacija i jedino smo big game natjecanje na Jadranu koje se održalo, bili smo pod velikim pritiskom. Kako bismo osigurali pridržavanje preporuka Stožera, bili smo primorani donijeti odluku da na natjecanju iznimno ovog puta imaju pravo sudjelovanja jedino članovi KSRM BIG OM. Odaziv je bio izvanredan, 25 posada iz Kluba, a barem pola natjecatelja bili su mlađi ribolovci koji su stasali na našim klupskim natjecanjima. I to je naš najveći uspjeh! Naravno, veseli i to da je bilo i tune – rekao je predsjednik KSRM-a Tomo Sparožić.

Na žalost mnogih, ove godine izostale su popularne tradicionalne fešte na omišaljskoj rivi kao i javno vaganje ulova. Sukladno pravilima, ulovljena tuna podijeljena je natjecateljima i sponzorima. Omišaljski BIG OM-ovci ove godine su se iskazali i kao izvrsni kuhari pa su se tako na jelovniku za natjecatelje našle delicije od tune kojih se ne bi posramili ni vrhunski restorani. Posebnu pažnju uz čuvene BIG OM čvarke od tune privukli su Bruno Dragičević i Velimir Orešković pripremivši egzotični sevice. Riječ je o tradicionalnom načinu pripreme tune u Kostariki, a naučili su ga pripremati prije pet godina kada su zahvaljujući pobjedi na BIG OM-u nastupili na Offshore world championshipu“.

D.G.