VIDEO Ovako će izgledati nova zadarska riva nakon obnove

Foto: Screenshot / Youtube

ZADAR – Nakon što je prije dva mjeseca potpisan ugovor za projekt „Rekonstrukcija Obale Petra Krešimira IV“, poznatiji kao projekt obnove Zadarske rive, objavljen je i video render kojeg je naručila Lučka uprava Zadar u kojem je vidljivo kako će riba izgledati nakon obnove i što se mijenja. 

Važan projekt za Grad Zadar Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će realizirati u suradnji s Lučkom upravom Zadar. Radi se o velikom zahvatu koji bi Zadarskoj rivi trebao vratiti zasluženi izgled i dugoročno olakšati njeno održavanje.

Radovi na projektu obuhvaćaju rekonstrukciju obale od zadarskog mosta do „Pozdrava suncu“ te od „Pozdrava suncu“ do zgrade Sveučilišta. Također, kao jedna od faza projekta, planira se i produženje gata položenog okomito na liniju obale za cca 14 metara u odnosu na sadašnje stanje. Produženi gat će imati dimenzije kakve je imao kada je bio napravljen prije stotinjak godina i kada je također služio kao brodsko pristanište.

Sukladno projektnoj dokumentaciji, postojeća obilježja prostora neće se mijenjati te će se uzeti u obzir postojeće stanje vezano za konfiguraciju obale, nagibe i sve korištene materijale.

Ukupna procijenjena vrijednost cijelog projekta iznosi 75 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi  će se sufinancirati u iznosu od 85% iz europskih sredstava, odnosno iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, dok će preostalih 15% biti financirano iz Državnog proračuna.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić podsjeća da je Vlada RH na sjednici u svibnja 2020. donijela Odluku kojom je Bazen Gradske luke proširen na Obalu kralja Petra Krešimira IV .

– Gotov je idejni projekt,  a Struktura projekt iz Zadra izrađuje konačnu verziju glavnog projekta. Izrađivač je odabran na javnom natječaju, dok se natječaj za izvođača radova svih triju faza planira objaviti u četvrtom tromjesečju 2020.g., i to nakon što prođe provjeru dokumentacije o nabavi prije pokretanja postupka u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje – kaže Škifić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OBNOVA ZADARSKE RIVE Rekonstrukcija lučke infrastrukture Poluotoka, projekt za budućnost Zadra

FOTO Potpuno uništena zadarska riva, šteta preko 50 milijuna kuna