2 min. čitanja

PAD PUTOVANJA OD 95,6 POSTO U Hrvatsku ove godine uplovilo tek sedam stranih kruzera!

PAD PUTOVANJA OD 95,6 POSTO U Hrvatsku ove godine uplovilo tek sedam stranih kruzera!
Foto: Boris Kačan

Pandemija koronavirusa u cijelom je svijetu gotovo u potpunosti zaustavila kružna putovanja stranih brodova, pogotovo velikih kruzera, pa je tako bilo i u Hrvatskoj u čijem je moru u prvih sedam mjeseci ove godine bilo samo 16 takvih putovanja ili čak 95,6 posto manje nego u isto vrijeme 2019., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Tih 16 kružnih putovanja po hrvatskom Jadranu ove godine u sedam mjeseci obavilo je sedam stranih brodova-kruzera, čime je njihov broj u hrvatskim morskim lukama u odnosu na isto vrijeme lani bio manji za gotovo 88 posto, prenosi Index.

Jedno putovanje bilo i u srpnju

Zanimljivost u podacima DZS-a (Državni zavod za statistiku) je da su od ukupnih 16 kružnih putovanja stranih brodova od početka ove godine do kraja srpnja većina ili 15 ostvarena u prva tri mjeseca ove godine, dok je jedno putovanja bilo i u srpnju.

Po mjesecima, jedino je siječanj ove godine po broju tih putovanja, 5, bio na razini siječnja 2019., dok su veljača i ožujak donijeli pad tih putovanja po Jadranu od 36,4 odnosno 83,3 posto, dok je jedno srpanjsko putovanja pad od 99 posto.

Na tom jednom kružnom putovanju u srpnju bilo je 25 putnika i brod je u Hrvatskoj ostao šest dana, dok je prošle godine u srpnju tih putovanja bilo ukupno 96, sa 156 tisuća putnika koji su posjetili Hrvatsku.

Poražavajuće brojke

Ukupno je stranim brodovima na 16 kružnih putovanja ove godine do kraja srpnja u Hrvatsku došlo nešto malo manje od 3800 putnika, što je 99,3 posto manje njih nego 2019., kada ih je u sedam mjeseci na ukupno 368 kružna putovanja došlo nešto više od 565 tisuća.

Za razliku od prethodnih godina,kada su kruzeri u Jadran uplovljavali pod zastavama 20 i više zemalja, ove ih je godine pod zastavama tek pet zemalja – Belgije, Grčke, Italije, Malte i Maršalovih Otoka, pri čemu su brodovi sa zastavom Malte zadržali svoje dugogodišnje prvo mjesto među dolascima svih brodova, i to s 12 putovanja od ukupnih 16 u sedam mjeseci.

Većina tih putovanja ili 75 posto ostvareno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok je ostalih 25 posto kružnih putovanja ove godine do kraja srpnja (od ukupno 16) ostvareno u Istarskoj županiji.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.