PAD PUTOVANJA OD 95,6 POSTO U Hrvatsku ove godine uplovilo tek sedam stranih kruzera!

Foto: Boris Kačan

Pandemija koronavirusa u cijelom je svijetu gotovo u potpunosti zaustavila kružna putovanja stranih brodova, pogotovo velikih kruzera, pa je tako bilo i u Hrvatskoj u čijem je moru u prvih sedam mjeseci ove godine bilo samo 16 takvih putovanja ili čak 95,6 posto manje nego u isto vrijeme 2019., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. 

Tih 16 kružnih putovanja po hrvatskom Jadranu ove godine u sedam mjeseci obavilo je sedam stranih brodova-kruzera, čime je njihov broj u hrvatskim morskim lukama u odnosu na isto vrijeme lani bio manji za gotovo 88 posto, prenosi Index.

Jedno putovanje bilo i u srpnju

Zanimljivost u podacima DZS-a (Državni zavod za statistiku) je da su od ukupnih 16 kružnih putovanja stranih brodova od početka ove godine do kraja srpnja većina ili 15 ostvarena u prva tri mjeseca ove godine, dok je jedno putovanja bilo i u srpnju.

Po mjesecima, jedino je siječanj ove godine po broju tih putovanja, 5, bio na razini siječnja 2019., dok su veljača i ožujak donijeli pad tih putovanja po Jadranu od 36,4 odnosno 83,3 posto, dok je jedno srpanjsko putovanja pad od 99 posto.

Na tom jednom kružnom putovanju u srpnju bilo je 25 putnika i brod je u Hrvatskoj ostao šest dana, dok je prošle godine u srpnju tih putovanja bilo ukupno 96, sa 156 tisuća putnika koji su posjetili Hrvatsku.