2 min. čitanja

Protupožarne snage Hrvatske vojske – Znate li da je Hrvatska zračna vatrogasna sila?

Protupožarne snage Hrvatske vojske – Znate li da je Hrvatska zračna vatrogasna sila?
Foto: HRZ/ M. Karačić

Za protupožarnu zaštitu Republike Hrvatske iz sve tri grane Hrvatske vojske (Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice) ustrojene su Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga – PP NOS OS RH. No osim vatrogasnih snaga na terenu (profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi), znate li da su zračne protupožarne snage Hrvatske vojske među najjačima u svijetu?

Tako je i ove godine Hrvatska vojska u protupožarnoj sezoni sudjelovala sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV1 za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta. Za potrebe protupožarnih izviđanja na raspolaganju je i avion Pilatus PC-9M.

Foto: Darko Maretić
Foto: Arhiva MORH / Ilustracija
Foto: MORH/T. Brandt

Grčka, primjerice, kao dosta veća država od Hrvatske, s jednakim ili čak i većim rizikom od požara, ima osam kanadera. Višestruko veća Francuska ima ih ukupno 12, a Španjolska samo tri!

Kopnene snage Hrvatske vojske u gašenju požara sudjeluju s 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju djelovanja u roku od sat vremena od dojave do izlaska na teren, a bit će razmještene u vojarnama u Kninu, Sinju, Benkovcu, Divuljama i Pločama.

Foto: HRM
Foto: MORH/HRM//M. Čobanović
Foto: HRM

Mornaričke snage sudjeluju s jednim desantnim brodom minopolagačem (DBM) za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu, te s jednim desantnim jurišnim brodom (DJB) za traganje i spašavanje i dvije gumene brodice (GB)  Leader 599.

Foto: Darko Maretić

Značajnu ulogu imaju i besposadni zrakoplovni sustavom “Orbiter 3” iz sastava Obavještajne pukovnije, koji se koriste za rano otkrivanje požara i omogućuju prijenos podataka u realnom vremenu u Situacijsko operativno središte u Divuljama.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.