Zbog greške DORH-a sud odbio optužnicu protiv čelnika Uljanika!

Foto: Facebook / Uljanik za "BOLJE SUTRA" / Ilustracija

Optužnica protiv nekadašnje uprave brodogradilišta Uljanik koju se tereti za malverzacije teške 900 milijuna kuna nije potvrđena na Županijskom sudu u Rijeci.

Kako doznaje Telegram, optužno vijeće pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića prihvatilo je zahtjev obrane da se kao nezakonita iz sudskog spisa izdvoje svjedočenja Lorene Mišković, zamjenice predsjednika Nadzornog odbora Uljanik Brodogradilišta i čelnika Jadranskog Sindikata Borisa Cerovca koji je bio član tog Nadzornog odbora, javlja Rijeka danas.

Naime, uz optužnicu su priloženi njihovi iskazi, iako je, u trenutku kada su ispitivani, protiv njih još uvijek bila otvorena istraga. Drugim riječima u istom trenutku bili su i osumnjičenici i svjedoci što jedna osoba u jednom kaznenom postupku ne može biti.

Obrana je tražila i izdvajanje službenih zabilješki o prijevodu s engleskog jezika dijela dokumentacije koja je oduzeta u Uljaniku. Prevodili su ju, kako tvrde odvjetnici okrivljenih članova bivše uprave, sami policajci.

Ti prijevodi bili su, prema riječima obrane, temelj za financijsko vještačenje. No, kako se u kaznenom postupku relevantnim smatra samo službeni prijevod obrana je tražila od sudskog vijeća da i taj dokaz proglasi nezakonitim. To je, međutim, odbijeno.

Kako sada i tužiteljstvo i okrivljenici imaju pravo žalbe, cijeli ‘slučaj Uljanik’ ide na Vrhovni sud RH. To će, izgledno je, još na neko vrijeme odgoditi početak suđenja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kaznena prijava zbog propasti Uljanikovog kooperanta

Treći Maj digao kaznene prijave protiv bivših Uljanikovih menadžera koji su im počistili račune

Uljanikovi menadžeri kupili tvrtku u stečaju, pa “počistili” račun 3. Maja