2 min. čitanja

PROJEKT MIMOSA Poboljšanje udobnosti putnika u luci Šibenik i sigurnost plovidbe

PROJEKT MIMOSA Poboljšanje udobnosti putnika u luci Šibenik i sigurnost plovidbe
Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – Lučka uprava Šibenik je jedan od 17 partnera u projektu Mimosa koji je započeo 01. siječnja 2020. i trajat će do 31. prosinca 2022. Vrijednost projekta je 7.140.000 EUR i bit će financiran putem EU fondova iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska – Prioritetna os 4 – Pomorski promet. Udio Lučke uprave Šibenik u ovom projektu je 300.000, 00 EUR.

Šibenska Lučka uprava je planirala pilot aktivnosti kojima je cilj poboljšanje udobnosti putnika u luci Šibenik i sigurnost plovidbe. Projekt se sastoji od tri elementa:

  1. Instalacija dvije čekaonice sa solarnim panelima za putnike u domaćem prijevozu koje će omogućiti sklonište za putnike u svim vremenskim uvjetima, noćnu LED rasvjetu, punjenje mobilnih uređaja i tableta, besplatnu Wi-Fi internet vezu, LED zaslon s multimedijskim sadržajem i informacijama o putovanjima.
  2. Instalacija dva info kioska s multimedijskim sadržajem o putovanjima i odredištima putovanja za putnike u domaćem i međunarodnom putničkom prijevozu
  3. Instalacija dvije pametne plutače sa senzorskim sustavom za prikupljanje podataka i meteorološka stanica na gatu Vrulje koje služe za mjerenje različitih meteoroloških podataka potrebnih za regulaciju sigurnog prijevoza putnika u luci. Uz to postavljena meteorološka stanica će osigurati da putnicima budu na raspolaganju potrebne informacije i podaci.

Projekt MIMOSA, s ciljem poboljšanja ponude multimodalnih održivih rješenja za promet putnika, promovira novi prekogranični pristup mobilnosti. Pristup usmjeren na rezultate, u rasponu od multimodalnih rješenja do inovativnih i pametnih alata i tehnologija, ima za cilj ostvariti pristupačniju i održivu mobilnost putnika sa smanjenom razinom ugljika na cijelom programskom području.

Prekogranična suradnja je potrebna za rješavanje kontinuiranih problema dominantnog cestovnog prijevoza i niske razine povezanosti dviju država, kako bi se građanima i turistima ostvarila šira ponuda održivih opcija mobilnosti. Do cilja će se doći opsežnim istraživanjem i podizanjem znanja o prometnoj potražnji te navikama i potrebama putnika, što projekt čini originalnim u odnosu na prethodne inicijative, poručuju iz Lučke uprave Šibenik.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Šibenik će dobiti novi pomorsko-putnički terminal
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.