PROJEKT MIMOSA Poboljšanje udobnosti putnika u luci Šibenik i sigurnost plovidbe

Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – Lučka uprava Šibenik je jedan od 17 partnera u projektu Mimosa koji je započeo 01. siječnja 2020. i trajat će do 31. prosinca 2022. Vrijednost projekta je 7.140.000 EUR i bit će financiran putem EU fondova iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska – Prioritetna os 4 – Pomorski promet. Udio Lučke uprave Šibenik u ovom projektu je 300.000, 00 EUR.

Šibenska Lučka uprava je planirala pilot aktivnosti kojima je cilj poboljšanje udobnosti putnika u luci Šibenik i sigurnost plovidbe. Projekt se sastoji od tri elementa:

  1. Instalacija dvije čekaonice sa solarnim panelima za putnike u domaćem prijevozu koje će omogućiti sklonište za putnike u svim vremenskim uvjetima, noćnu LED rasvjetu, punjenje mobilnih uređaja i tableta, besplatnu Wi-Fi internet vezu, LED zaslon s multimedijskim sadržajem i informacijama o putovanjima.
  2. Instalacija dva info kioska s multimedijskim sadržajem o putovanjima i odredištima putovanja za putnike u domaćem i međunarodnom putničkom prijevozu
  3. Instalacija dvije pametne plutače sa senzorskim sustavom za prikupljanje podataka i meteorološka stanica na gatu Vrulje koje služe za mjerenje različitih meteoroloških podataka potrebnih za regulaciju sigurnog prijevoza putnika u luci. Uz to postavljena meteorološka stanica će osigurati da putnicima budu na raspolaganju potrebne informacije i podaci.

Projekt MIMOSA, s ciljem poboljšanja ponude multimodalnih održivih rješenja za promet putnika, promovira novi prekogranični pristup mobilnosti. Pristup usmjeren na rezultate, u rasponu od multimodalnih rješenja do inovativnih i pametnih alata i tehnologija, ima za cilj ostvariti pristupačniju i održivu mobilnost putnika sa smanjenom razinom ugljika na cijelom programskom području.

Prekogranična suradnja je potrebna za rješavanje kontinuiranih problema dominantnog cestovnog prijevoza i niske razine povezanosti dviju država, kako bi se građanima i turistima ostvarila šira ponuda održivih opcija mobilnosti. Do cilja će se doći opsežnim istraživanjem i podizanjem znanja o prometnoj potražnji te navikama i potrebama putnika, što projekt čini originalnim u odnosu na prethodne inicijative, poručuju iz Lučke uprave Šibenik.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: