2 min. čitanja

Gužva u Gradskoj luci Zadar, gdje će ribarski brodovi zimovati?

Gužva u Gradskoj luci Zadar, gdje će ribarski brodovi zimovati?
Foto: Boris Kačan

ZADAR – Prošlog petka otvorena je građevinska knjiga koja će pratiti uređenja ribarske luke u Gaženici. Investitor je Lučka uprava Zadar (LUZ), a izvođač Zajednica ponuditelja s Kali gradnjom koja je posao od 14 mjeseci ugovorila za 22 milijuna kuna. Gdje će za to vrijeme ribarski brodovi koji su od otvaranja luke Gaženica bili vezani za operativnu obalu s koje se obavljao ukrcaj i iskrcaj? Ribarski brodovi su isplovili iz Gaženice prije dva mjeseca jer se dio za ribarsku luku pretvorio u gradilište, piše 057info.

Prošlog tjedna je održan sastanak u Lučkoj upravi gdje je vlasnicima ribarica ponuđena alternativa za ukrcaj i iskrcaj. – Iz LUZ-a su nam za to dali mogućnost u Gradskoj luci, na dijelu obale teretne luke te s vanjske strane gata na koji se vezuju trajekti, kazao nam je sudionik tog sastanka Neven Vitlov, predsjednik obrtničkog ceha ribara za područje Zadra.

Jučer je počeo ribarski “škur” (mrak), a ribarski brodovi su nahrupili u gradsku luku, gdje su i ranije običavali vršiti iskrcaj. Osobito kada je u Gaženici bila gužva.

Ali jučer je bila vidljiva promjena, javio je čitatelj 057info koji je prizor s Liburnske i Istarske obale fotografirao iz Marexa. Za njega je zabrinjavajuće bilo vidjeti veći broj cisterni iz kojih su brodovi punjeni gorivom. Pa je li to mogu raditi u Gradu? Gdje je osiguranje vatrogasaca?

Svi oni su prijavili svoj dolazak i poslove Lučkoj upravi Zadar, ističe Vitlov. O svemu brine kapetan luke, odnosno oficir za sigurnost pri LUZ-u.

– Sve je to u redu, ali što će biti kada za 20 ak dana završi “škur” i ribari se vrate doma. Samo u Zadru je stacionirano 25 ribarskih brodova, u Kalima su naslagani kao srdele, gužva je i u Biogradu. Što će biti u slučaju nevremena? To je ono što brine ribare i zbog čega mene oni zovu. A ja kao predsjednik Ceha i koordinator za gradnju ribarske luke u Gaženici te u Veloj Lamjani imam rješenja koje sam dogovorio s ribarima obrtnicima, ali ga nema prilike iznijeti u Lučkoj upravi. Koliko god sam sretan zbog svih ovih investicija u ribarske luke na zadarskom području, toliko sam i tužan jer se ribari nedovoljno uvažavaju, odnosno ne mogu dobiti prednost kada traže i nude rješenje na obostranu dobrobit – izjavio je Vitlov.

Nije to ribarsko prigovaranje nego problem. Ribari su, prema riječima Vitlova, spremni istrpiti godinu i pol dana radova, ali traže siguran vez na kojem će prezimiti njihovi brodovi, a mjesta ima.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U ZADRU ĆE PREZIMITI DVA KRUZERA Marella Discovery 2 uz sestru Marella Dream, vez do veza
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.