ISTRA I KVARNER Ugostitelji zatvaraju vrata u 11:55 h: “Ne želimo ni novac ni poticaje, već samo raditi”

Foto: Unsplash / Ilustracija

Većina kafića u Istri i na Kvarneru danas će od 11:55 sati zatvoriti svoja vrata. Neće raditi sat vremena u akciji koju je pokrenula Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre koju su nazvali ‘5 do 12’. 

Akcija je potaknuta poražavajućim rezultatima istraživanja o poslovanju ugostiteljskih objekata u 2020. godini. Žele ukazati na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa i mjera koje su im nametnute kako bi pokušali spasiti tisuće radnih mjesta.

– Već dvije godine pokušavamo komunicirati s Vladom, od 2017. smo u teškoj poziciji nakon što je podignut PDV. Mislimo da je 15 dana neozbiljno razdoblje za prilagodbu poslovanja. Sve usporedive države, kao što su Italija, Grčka, Slovenija, Mađarska i Španjolska, imaju i dalje preferencijalnu stopu PDV-a – rekao je u emisiji ‘U mreži Prvog’ Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, prenose 24 sata.

– Ne tražimo novac, ne tražimo poticaje, tražimo da nas se stimulira da radimo. Naš je stav da su mjere, iako su doista bile važne u onom razdoblju, one ipak stimuliraju čekanje i bilo tko je blizu 50% će paziti da ne radi previše da bi preživio, jer će dobiti pomoć od države – rekao je Jakominić i dodao da je jedino što traže da ih se ostavi da rade.

Čak 80 posto njih dijelit će otkaze

Kao najveći problem vidi to što na proljeće neće imati posla zbog raznih epidemioloških mjera i straha ljudi.

Istaknuo je da bi preferencijalna stopa PDV-a pomogla da mogu dobiti kredite.

Simboličko privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata ima za namjeru ukazati na mogućnost da tih sat vremena postane puno dulji vremenski period.

Kako bi se to spriječilo, ugostitelji od odgovornih tijela zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre provela je anketu na uzorku od 500 ugostitelja, od kojih čak 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone.

Osim toga, čak 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima uslijed pada poslovanja i ostalih nepogodnosti koje su ih snašle.

Ono što je trebalo biti rekordna sezona pretvorilo se u borbu za opstanak zbog negativnog utjecaja pandemije koronavirusa. Lockdown pod kojim je završio cijeli svijet najveći je dosad zabilježen u povijesti čovječanstva te će ostaviti značajan trag na svim granama gospodarstva, a posebice na turizmu i ugostiteljstvu. Dosad donesene mjere očuvale su preko 700.000 radnih mjesta i spasile hrvatsku ekonomiju do početka turističke sezone, ali to rješenje nažalost samo je privremen spas.

PROČITAJTE JOŠ:

Ugostiteljima Istre i Kvarnera prekipjelo: U četvrtak zatvaraju lokale na sat vremena