Foto: Pixabay

Sušno ljeto i visoke temperature ostavili su posljedice u dalmatinskim maslinicima, gdje je urod gotovo prepolovljen. Zbog lošeg uroda maslina uljare bi ove jeseni mogle ostati suhe, pa je realno očekivati značajno poskupljenje maslinova ulja, piše Slobodna Dalmacija

Neće biti nestašice ulja, dapače, ostale su i lanjske zalihe zbog izostanka pune turističke sezone, koje će se naći na tržištu i tako kompenzirati loše učinke ovogodišnje berbe. Ali sve su izglednije više cijene ulja i do 50 posto, poglavito brendiranih sorti. Tako bi brendirano ulje moglo dosegnuti cijenu i do 150 kuna po litri, a ono u rinfuzi i do 90 kuna. Za razliku od dalmatinskih maslinika, koje trpe posljedice dugotrajne suše, u Istri je situacija potpuno drugačija. Tamo je kiše bilo tijekom ljetnih mjeseci pa tamošnji maslinari ne očekuju lošiji urod ni posljedično manju količinu proizvedenog ulja.

Foto: Pixabay

– Količina je manja, ali je kvaliteta dobra – ističu maslinari, koji očekuju da će cijena ulja na tržištu rasti zbog zakona ponude i potražnje, manja ponuda – veća cijena. Naglašavaju da će loše proći oni koji nisu zalijevali maslinike.

Kad bi i u ovom trenutku pala kiša, stanje u maslinicima bi se popravilo jer do berbe ima još vremena. No i to je dvosjekli mač jer će s kišom navaliti štetnici, poglavito maslinina mušica, koja ubode plod masline, koji zatim truli i otpada s grana. Stoga je za masline bolje da ostane ovako sušno razdoblje koje usporava mušicu, bez obzira na to koliko bi korijenu bila potrebna kiša.

Foto: Pixabay

– Urod maslina ove će sezone biti manji jer se stabla još oporavljaju od posljedica mraza iz 2018. godine. Ujedno, tu je i sušna sezona, koja je na otocima i nekim priobalnim područjima također značajno umanjila urod. Kako se prava kiša ne očekuje još neko vrijeme, može se reći da nas čeka jako loša sezona – ističe Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

– Stoga se očekuje da će ove godine urod biti oko 50 posto lanjskog, koji je bio prosječan. Naravno, uz oscilacije po područjima i mikrolokalitetima – smatra Ljubenkov, koji se ipak nada da bi plod masline trebao biti kvalitetan jer suša u pravilu znači manje štetnika i bolesti.