MALI LOŠINJ – Lošinj se ovih dana ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva u sklopu festivala „Lošinjskim jedrima oko svijeta“. Festival je posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji ovog otoka.

Sama ideja za osmišljavanjem ovakve vrste festivala proizašla je iz želje za očuvanjem, revitalizacijom i turističkom valorizacijom pomorske baštine i to kroz oživljavanje i prezentaciju povijesnog i kulturnog naslijeđa lošinjskog pomorstva, koje je svoje zlatno doba živjelo od 1853. do 1884. godine.

Ovaj segment lošinjske povijesti izabran je za turističku promociju zbog svoje specifičnosti i namjere da se lošinjskim gostima, ali i domaćem stanovništvu, približi bogat i nadasve zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika koji su ovaj otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća.

Tijekom trajanja Festivala svim zainteresiranima pružit će se uvid u bogato pomorsko naslijeđe Lošinja, oživjeti povijest držeći se povijesnih činjenica te kroz turističke i marketinške akcije promovirati Lošinj kao destinaciju ‘oživljene povijesti pomorstva’ dosad nepoznate široj javnosti.

Foto: TZG Mali Lošinj
U subotu i nedjelju je na rasporedu 38. Lošinjska regata- Regata lošinjskih olimpijaca: navigacijska regata & regata u štap, Mali Lošinj – luka & akvatorij Lošinja, u 11h
5. Međunarodni plivački maraton “Lošinj open water swim challenge”, Mali Lošinj – uvala Čikat, u 11hOd 14. do 17. rijna održat će se Radionica izrade suvenira tradicionalnih barki otoka Lošinja – Zajednica Tehničke kulture, Mali Lošinj Trg RH, 18-20hPredavanje u organizaciji lošinjskog Kluba Pomoraca “Razvoj jedrenjaka s posebnim osvrtom na tipologiju jedrenjaka 19. st. i obnovu logera Nerezinac, Mali Lošinj- Muzej Apoksiomena, održat će se 17. rujna u 19hPredstavljanje obnovljenih tradicijskih barki (gajeta i pasara) u sklopu projekta “Drvo je prvo” održat će se u Nerezinama, na Trgu Studenac, u 11h, dok će istog dana biti održana 44. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra, Nerezine- luka, u 12h
Organizatori napominju da se sva događanja u sklopu Festivala održavaju sukladno epidemiološkim mjerama vezano za COVID19 te molimo sve posjetitelje da se pridržavaju mjera fizičke distancel, dezinfekcije ruku i nošenja maski u zatvorenim prostorima.
D.G.