VIDEO More u Vranjicu prekriveno naftom: “Ovo je prostor ogromnog zagađenja”

Foto: Screenshot

VRANJIC – Mještani Vranjica, malog mjesta, smještenog sjeverno od Splitskog poluotoka, pokraj ušća rijeke Jadro, u posljednje vrijeme sve ćešće svjedoče ozbiljnom zagađenju mora. 

Vranjic su u prošlosti zbog ljepote i neposrednog dodira s morem nazivali i “Mala Venecija”, a danas stanovnici ovog mjesta često kažu da samo hoće živjeti. Čitatelj iz Vranjica šalje nam snimku naftne mrlje, koja prekriva površinu mora uokolo naselja. Dodatno zagađenje čine otpadni materijali koji se nakon uređivanja i popravaka brodova jednostavno pobacaju u more.

“Nema standarda kao što imaju legalni škverovi”

– Ukratko, otiša sam na brod i čujem miris nafte oko moga brod, a tua ima još 50 brodova turističke namjene. More je, kao šta vidite bilo prekriveno naftom. Fleka, površine nekih 400 m je lagano došla i do samog mjesta Vranjic gdje ja živim. Uglavnom, prostor Salonita Vranjic i Brodoremonta Vranjic je jedan prostor ogromnog zagađivanja mora, a isto tako i tla. Uglavnom nema tu nikakvih standarda za radove na brodovima kao legalni škverovi. I ako možete, dođite pa sve vidite i fala Bogu napišite, jer mjesto Vranjic plaća veliku cijenu. Pa tamo se djeca iz Solina i Vranjica kupaju, a do njih je Fukušima. Mislim da su institucije jako, jako zakazale – žali nam se mještanin Vranjica.

A kako to doista izgleda, pogledajte u videu.

D.G.