“Jači smo i sigurniji jedni uz druge kao saveznici” – Admiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-a

Admiral Robert Hranj - Foto: MORH

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovao je u petak, 18. rujna 2020. godine na video-telekonferencijskom sastanku načelnika Glavnih stožera oružanih snaga država članica NATO-a.

Osim načelnika Glavnih stožera, video-telekonferencijskom sastanku nazočili su zapovjednici strateških zapovjedništava NATO-a zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za Europu general zbora Tod Wolters i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformaciju general zbora Andre Lanata, te vojni predstavnik RH u NATO i EU u Bruxellesu kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH general-bojnik Krešo Tuškan i načelnica Uprave za planiranje GS OSRH brigadna generalica Gordana Garašić.

Sastanak je vodio predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Sir Stuart Peach, a tijekom rasprave razmijenjene su naučene lekcije i praksa u borbi protiv pandemije, razgovaralo se o NATO operacijama, misijama i aktivnostima te konceptima, koji proizlaze iz usvojene nove NATO strategije – Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area i NATO’s Warfighting Capstone Concept. U razvoju oba koncepta naglašena je prilagodljivost izrade planova i njihove provedbe. Vojni odbor istaknuo je važnost resursa za osiguranje stručnog osoblja i sposobnosti. Utvrđeno je da se NATO prema svim sigurnosnim prijetnjama postavlja kroz jačanje sveukupnog postava za odvraćanje i obranu te otvoreni dijalog.

U svom obraćanju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sudionicima sastanka je naglasio važnost daljnjeg jačanja Saveza: „Protivnici stalno pokušavaju narušiti i izazvati sigurnost i temeljne vrijednosti Sveza, kao i međunarodni pravni sustav. Jedini način da se tome odupremo jest snažan NATO i ujedinjena transatlantsko zajedništvo. Savez može biti politički snažan samo ako ima vojnu moć.“

Na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka predsjedavajući Vojnog general zbora Sir Stuart Peach poručio je:

– Jači smo i sigurniji kad smo jedni uz druge kao saveznici.