1 min. čitanja

“Jači smo i sigurniji jedni uz druge kao saveznici” – Admiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-a

“Jači smo i sigurniji jedni uz druge kao saveznici” – Admiral Hranj na sastanku Vojnog odbora NATO-a
Admiral Robert Hranj – Foto: MORH

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovao je u petak, 18. rujna 2020. godine na video-telekonferencijskom sastanku načelnika Glavnih stožera oružanih snaga država članica NATO-a.

Osim načelnika Glavnih stožera, video-telekonferencijskom sastanku nazočili su zapovjednici strateških zapovjedništava NATO-a zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za Europu general zbora Tod Wolters i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformaciju general zbora Andre Lanata, te vojni predstavnik RH u NATO i EU u Bruxellesu kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH general-bojnik Krešo Tuškan i načelnica Uprave za planiranje GS OSRH brigadna generalica Gordana Garašić.

Sastanak je vodio predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Sir Stuart Peach, a tijekom rasprave razmijenjene su naučene lekcije i praksa u borbi protiv pandemije, razgovaralo se o NATO operacijama, misijama i aktivnostima te konceptima, koji proizlaze iz usvojene nove NATO strategije – Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area i NATO’s Warfighting Capstone Concept. U razvoju oba koncepta naglašena je prilagodljivost izrade planova i njihove provedbe. Vojni odbor istaknuo je važnost resursa za osiguranje stručnog osoblja i sposobnosti. Utvrđeno je da se NATO prema svim sigurnosnim prijetnjama postavlja kroz jačanje sveukupnog postava za odvraćanje i obranu te otvoreni dijalog.

U svom obraćanju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sudionicima sastanka je naglasio važnost daljnjeg jačanja Saveza: „Protivnici stalno pokušavaju narušiti i izazvati sigurnost i temeljne vrijednosti Sveza, kao i međunarodni pravni sustav. Jedini način da se tome odupremo jest snažan NATO i ujedinjena transatlantsko zajedništvo. Savez može biti politički snažan samo ako ima vojnu moć.“

Na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka predsjedavajući Vojnog general zbora Sir Stuart Peach poručio je:

– Jači smo i sigurniji kad smo jedni uz druge kao saveznici.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Znate li zašto Hrvatska ratna mornarica slavi svoj dan 18. rujna?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.