RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Smokve u vinu

Foto: Katija Puljizević

Iako je sezona smokava na izmaku, čini nam se da se smokava nikad ne možemo dovoljno izguštat.

Katija Puljizević

Od davnina, ta čarobna voćka, sladila je svaku težačku trpezu. S njom su se krijepili nakon napornog rada u baštini, ali su se i gostili važni gosti. Najčešće bi ih sušili na lijeskama od pruća, svakodnevno ih okretali , da bi ih naposlijetku nizali u kolajnu na špag, a izmedju njih bi stavjali list lovorike. Bio bi to najbolji poklon kad bi hodili u goste, a s njima su se tratavali i kolendari za Božić.

Komadići suhih smokava su se dodavali u razne slastice, posebice prikle jer su grožđice došle dosta kasnije u upotrebu. U knjizi Dubrovački Komini spominje se da su od suhih smokava činili čaj protiv upale grla, kombinirajući ga s mljevenim rogačem, kanjelom i

karameliziranim cukarom. Kuhalo bi se u vinu, procijedio i uzimo 3 puta na dan.

Danas ću se zadržati na sličnim sastojcima, čineći Smokve u vinu, slasticu koja bi se u nas vazda našla na trpezi za festu Velike Gospe. Iako se moze činit i od smokava Zimica ali i Petrovača.

Osobno mi je jedino važno da je smokva freško obrana i ekološki uzgojena.

Foto: Katija Puljizević

Ričeta:

1/2 kg svježih smokava

2 čaše crnog domaćeg vina

2 velike ožice meda

1 čaša cukara

Kanjela (na vrh noža)

List lovorike

Grančica ružmarina

Fetica lemuna.

Foto: Katija Puljizević

Smokve  oprati, posušiti i složiti u lonac. Zaliti ih vinom, izmješanim s medom i pola čaše cukara. Staviti začine , i kuhati smokve 15 minuta.

Nakon toga izvaditi smokve i dodati ostatak cukara. Pustiti da vri na vatri i da se reducira tekućina, tj. da se pretvori u sirup. Mlako preliti po smokvama.

Možete ih poslužiti sa sladoledom od vanijije, šlagom ili bez ičega, jednostavno samo ukrasiti… jer kad je lijepo oku, onda je lijepo i nepcu!

U slast!

Foto: Katija Puljizević
Vaš komentar