2 min. čitanja

POZNATI MATEMATIČAR IZRAČUNAO U zagrebačkom potresu oslobođeno 89 puta više energije od ovog u Dalmaciji i Lici

POZNATI MATEMATIČAR IZRAČUNAO U zagrebačkom potresu oslobođeno 89 puta više energije od ovog u Dalmaciji i Lici
Foto: Pixabay / Facebook

Dalmaciju je u nedjeljno poslijepodne uznemirio jak potres, kojeg su seizmografi izmjerili na 4,2 prema Richteru, s epicentrom kod Gračaca. Većina građana odmah se prisjetila vrlo jakog potresa od 22. ožujka ove godine koji je pogodio Zagreb, kad je oštećeno na desetke tisuća objekata, a nažalost izgubljen je i jedan mladi život. No iako je zagrebački potres bio jačine 5,5 prema Richteru, naizgled bliske brojke između dva potresa, zapravo ne znače i sličnu snagu. Naprotiv, podrhtavanje u Zagrebu je bilo 20 puta snažnije, a zemljina kora u veljači oslobodila čak 89 puta više energije nego u nedjeljnom potresu u Gračacu.

Richterova ljestvica ili magnitudna ljestvica definirana je jednim brojem kojim se označava sezmička energija proizišla iz potresa. Ljestvica se procjenjuje prema logaritamskom zapisu najveće amplitude zapisane za specifičnom uređaju koji se zove Wood-Andersonov seizmograf. Omjeri jačine potresa nisu usporedni s brojčanim iznosom Richterove ljestvice, tako npr. potres jakosti 4,0 prema Richterovoj ljestvici ima 100 puta veću amplitudu i 1000 puta veću energiju od potresa koji iznosi 2,0.

Inače, najjači potres na tlu Hrvatske dogodio se 6. travnja 1667. u Dubrovniku. Smatra se da je bio jak oko 7,6 stupnjeva po Richteru.

Da bi usporedili jačine dva posljednja potresa, a onda i njih s ovim najjačim na tlu Hrvatske, kontaktirali smo našeg najpopularnijeg matematičara, Tonija Miluna.

Najsnažniji potres u Dubrovniku snažniji od zagrebačkog 126 puta!

Pitanje je kako se mjeri što je jače: Po tome koliko je veća amplituda koju zabilježi seizmograf ili po oslobođenoj energiji. Seizmolozi poput Krešimira Kuka jačinu računaju po oslobođenoj energiji, pa nam je i Milun na ovaj način objasnio.

– Potres za 1 stupanj više oslobađa oko 32 puta više energije.

Ako usporedimo zagrebački potres (M=5,5) iz ožujka i nedjeljni potres u Gračacu (M=4,2) amplituda koju je izmjerio seizmograf je čak 20 puta veća u zagrebačkom potresu. A da bismo odgovorili na pitanje koliko je puta jači zagrebački potres, prikladnije je izračunati koliko je puta više oslobođeno energije. U zagrebačkom je oslobođeno čak 89 puta više energije nego u potresu u Gračacu.

Tako je veliki potres u Dubrovniku bio čak oko 1400 puta jači od zagrebačkog, a više od 125 tisuća puta jači od potresa u Gračacu – pojašnjava Toni Milun i dodaje tablicu.

Usporedba potresa

Koliko puta je veća zabilježena amplituda na seizmografu Koliko je puta više oslobođeno energije
Zagreb – Gračac 20 89
Dubrovnik – Zagreb 126 1413
Dubrovnik – Gračac 2512 125893

Zemlja se trese zbog pomicanja tektonskih ploča i to je proces koji postoji od kad je Zemlje i nikad neće prestati. Seizmolozi tvrde da na našim područjima teorijska maksimalna vrijednost magnitude ne bi trebala prelaziti 6.5 prema Richteru. No činjenica je ipak da se potresi ne mogu predvidjeti. Ostaje samo nadati se da ćemo sva ta podrhtavanja preživjeti i nešto iz njih naučiti.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Jesmo li svjesni posljedica potresa? Dalmacija među najugroženijim područjima u Hrvatskoj
3D ANIMACIJA Kako je izgledao Dubrovnik prije i za vrijeme potresa 1667. godine?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.