3 min. čitanja

Poljak se pokušao opravdati zbog periski: „Nisam znao, gdje su oznake?“ – Sunarodnjaci ga napali: „To nije isprika!“

Poljak se pokušao opravdati zbog periski: „Nisam znao, gdje su oznake?“ – Sunarodnjaci ga napali: „To nije isprika!“

Poljski Vloger Maiusz Jacak, koji je na svom Youtube kanalu “Jacaki – Życie Na Maxa” ili  prevedeno “Jacaki – Život na maksimumu” objavio kako sa svojom obitelji čupa periske u akvatoriju Biograda i Pakoštana, pola sata nakon objave našeg članka „VIDEO Poljaci čupaju možda i posljednje primjerke periski kod Biograda – Sve snimili i objavili!“, obrisao je video. No, kako smo video kao dokazni materijal sačuvali, pa objavili inkriminirajući dio, odlučio se javiti ispod članka u komentaru, gdje objašnjava svoju stranu priče.

Članak je pobudio zanimanje i u nekim poljskim medijima, pa su nam se slijedom toga javili brojni Poljaci da se ispričaju zbog svog sunarodnjaka i kritiziraju ga jer to što je učinio i način na koji je devastirao zaštićene školjke, nema opravdanja. Neki od njih komentirali su i ispod samog članka, a javio se i akter cijele priče, Maiusz Jacak, koji priznaje svoju grešku, ali i tvrdi kako nije znao.

Foto: Screenshot / Morski HR

– Dobar dan. Pozvao bih se na vaš članak, istina je da smo lovili školjke iz mora, ali nismo znali da su te školjke pod zaštitom. (Često smo vidjeli takve školjke da se prodaju na šetnicama). Znatiželjni o čemu se radi, provjerili smo ljusku na internetu i kad smo pročitali da su to zaštićene školjke, pa su bačene natrag u more na istom mjestu. Dakle, učinili smo sve da ne naštetimo prirodi. Da napomenem i da smo ljudi koji brinu o okolišu, a često se znalo dogoditi da uvale do kojih smo došli, očistimo od smeća koje su ostavili drugi, ili one koje je tamo donijelo more. Zato nas nemojte proglašavati kriminalcima, a da ne znate sve činjenice o ovoj situaciji. Ps. ja ne govorim engleski – poručio je Jacak, nakon čega su ga kritizirali brojni komentatori. No zanimljivo je da su njegovi najgorljiviji kritičari, upravo Poljaci.

– To je kao da kažete da ne znate da ne bi smjeli voziti autocestom 250 na sat i mislite da vas neće kazniti. Kriv si. Nadam se da će vas pronaći i kazniti te da se više nikada nećete vratiti u Hrvatsku, p.s. u 21. stoljeću svatko tko nauči barem malo čitati govori engleski jezik – poručuje jedan, uz pogrdne riječi, koje ovdje nećemo prenositi, na što mu Jacak odgovara:

Foto: Screenshot / Youtube

“Prenapuhan članak, radi dosega novina”

– Činjenica je da smo pogriješili izvlačeći školjke iz mora. Popravili smo to čim smo saznali. Stoga moramo uzeti u obzir mržnju idealnih ljudi. Sigurno se svatko tko nas naziva idiotima itd., smatra obrazovanijim i boljim od nas, ali je li to stvarno tako? Jeste li se u ovoj izjavi pokazali kao dobra i pravedna osoba koja vrijeđa i proziva druge? Imamo različita gledišta po ovom pitanju. Dodao bih da do sada u Hrvatskoj nisam vidio upozorenja u vezi s tim školjkama. Pa kako bi netko mogao znati da čini nešto pogrešno? Ako ste osoba kojoj je u srcu priroda, tada upotrijebite svoju energiju za pozitivne aspekte u ovom pitanju. Bit će vam korisnije od ovoga što sada radite – rekao je naš četverostruki prijestupnik i ponovio:

– Gdje se u lukama nalaze table s informacijama, tako da svi znaju da se nešto ne može dirati, smiješan si. Osim toga, čitam i ako su školjke otvorene, znači da u njima nema mesa. Dakle, napuhani članak, kako bi se povećao doseg novina. Doviđenja – zaključuje Maiusz Jacak.

Više komentara pročitajte ispod članka, OVDJE.

Na kraju, treba istaći i vrlo važnu stvar. Nacionalna ili bilo koja druga pripadnost nije nimalo važna ako se krše zakoni, a zakon je jasan; zbog ugroženosti vrste i njenih staništa, plemenita periska strogo je zaštićena u Republici Hrvatskoj, sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Zakon nikoga ne štiti od njegova nepoznavanja, ali štiti školjke i vraćanje školjki u more ih neće oživjeti, jer jednom iščupane, one više neće biti ponovno žive.  Redakciju je kontaktirala i Policijska uprava Zadarska, te smo im sve relevantne materijale ustupili, pa i izbrisani video s Youtubea.

Zaključno, u Hrvatsku ste dobrodošli svi, dragi gosti iz Poljske i cijeloga svijeta. Ali hrvatske zakone ćemo poštivati mi i vi s nama.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Poljaci čupaju možda i posljednje primjerke periski kod Biograda – Sve snimili i objavili!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.