3 min. čitanja

Počinje istraživanje STRATON 2020.

Počinje istraživanje STRATON 2020.
Foto: Vedran Dorušić

Da odmah objasnimo ime, natpis Straton smo našli napisano na jednoj strani sidra koje se nalazi 38 metara od nalazišta amfora. Zanimljivo je da je u smjeru bure.

Vedran Dorušić

Na istraživanju sudjeluju Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, Arheološki muzej Zadar, Sveučilište u Zadru i Hrvatski restauratorski zavod ,tehničku potporu projektu pružaju Foka d.o.o. kroz  Ronilački Centar Foka i Centar za podvodna istraživanja Navalis iz Paga. Istraživanje počinje 08.10 i traje do 17.10.2020.

Cilj istraživanja je otkriti nove podatke o ovom antičkom brodolomu i dokumentirati ih. Ovaj projekt je primjer odlične suradnje ljudi koji rade u ronilačkom turizmu i arheološke struke. Naime sam lokalitet je i  izuzetno atraktivna ronilačka lokacija, naime od 01.07.2019., ušao je u sustav dozvola Ministarstva Kulture. Stoga možemo reći da jedno podupire drugo.

Sva sredstva prikupljena su donacijama, što je zapravo postignuto stalnom promocijom ovog posebnog mjesta. Nedirnut lokalitet, na rekreativnoj dubini usred turistički orijentiranog otoka, stvarno velik potencijal da se ne iskoristi za dobrobit lokalne zajednice. Drago nam je da su pojedinci, tvrtke i ustanove prepoznali ovaj projekt.

Cilj kompletnog projekta je promocija podvodne kulturne baštine i zaštita iste. Kako smo već u fazi aktivne zaštite kroz redovno prisustvo ronilaca, želja nam je ovo unaprijediti kroz nove projekte i realiziranjem novih i modernih ideja u turizmu i zaštiti. Možemo reći ne da se vodimo iskustvima iz svijeta nego vodimo. Od pronalaska i prvog istraživanja promovirali smo mjere tehničke zaštite, predložili koncept i prezentirali ga. Danas Grci imaju tako zaštićenu podvodnu lokaciju s amforama i jako nam je drago zbog toga.

Foto: Vedran Dorušić

Od pronalaska lokaliteta u Srpnju 2018-e, do danas realizirali smo nekoliko projekata. Nakon što smo odradili prvo istraživanje napravili smo web stranicu, Ministarstvo turizma dalo nam je sredstva kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva 2019 da ju upotpunimo i prevedemo na 7 jezika možete ju vidjeti na www.discover-pag.com . U sklopu ovog projekta napravili smo i edukativnu knjižicu „FOKA MARINE ARCHAEOLOGIST“ i na što smo posebno ponosni jedinstveni suvenir „malu amforu“.  Suvenir je umanjena replika amfore tipa Lamboglia 2 koje su teret potopljenog broda na Letavici. Suvenir i knjižicu dijelimo poslije ronjenja na lokaciji, uvertira u ronjenje je brifing od 45-50 minuta u kojem ispričamo priču o čaroliji pronalaska, saznanjima koje imamo o ovom brodolomu povijesti naših krajeva u doba Rima te zašto trebamo čuvati ovakve lokacije. Uvjereni smo da će brifing poslije ove kampanje biti još bolji.

Naravno da i dalje želimo promovirati naš rad i svima pokazati rezultate našeg rada, u tu svrhu napravili smo facebook grupu – „STRATON PROJECT“.  Ona je tu da u duhu svog vremena približi romantiku podvodne arheologije svima zainteresiranima pa ako vas zanima,  slobodno nam se pridružite.

Kako nam je Morski HR pomogao u organiziranju „Donatorskog ronjenja“ na kojem su se skupljala sredstva za ovo istraživanje možemo reći da i Morski sudjeluje. Odužit ćemo se čitateljima redovnim slanjem izvještaja slika i zanimljivosti.

Vedran Dorušić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.