6 min. čitanja

Istra premoćno najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje

Istra premoćno najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje
Foto: Pixabay

Javnosti su obznanjeni rezultati jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021, i ovaj puta sjajni za Istru i istarske maslinare. Naime, čak 71 maslinar iz Istre proizveo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, dvanaesto izdanje Flos Oleia. Svake godine pred taj dan s velikim se nadama i iščekivanjima očekuju rezultati  te do sada je taj dan uvijek bio radostan za Istru, za istarski turizam, a najviše za svakog istarskog maslinara koji je uvršten u vodič ponaosob.

Istru će tako u 2021. godini ponovo krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, šesti puta zaredom u pobjedničkom nizu. Posebno je to važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 14 posto.  U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara postigla je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Uspjeh istarskih maslinara nije slučajan, već je uz povoljne agroklimatske uvjete, rezultat brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica, ali i ono najvažnije, odobrenih kredita od strane županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Zahvaljujući edukacijama u potpunosti se promijenila tehnologija uzgoja maslina i vrijeme berbe, a velika ulaganja istarskih maslinara uz podršku Istarske županije, omogućila su da danas na području Istre imamo više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara, u kojima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje.  Također, velika ulaganja i znanje su uložena i u pripremu ulja za tržište, a sve navedeno je omogućilo zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ oznakom izvornosti na razini EU. Oznaka izvornosti svakom potrošaču garantira da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja izvršene na području Istre.

– Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara i na činjenicu da smo čak šesti put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu! Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini. Vrhunska maslinova ulja plod su dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi naših maslinara, a za sve nas u Istri maslinovo ulje je namirnica od velikog značaja – naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja. Iskrene čestitke svim uvrštenim maslinarima – izjavio je Fabrizio Radin, obnašatelj dužnosti istarskog župana.

– Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 71 uvrštenih maslinara, a Toskana 43. Još važnija činjenica je ta, da na ocijenjivanje pristigne preko 1.000 uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 71, što je zaista impozantno. Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to šest godina zaredom. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu, da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. U očekivanju da ćemo naredne godine doseći barem jednu ocijenu 99, vjerujem da je došlo vrijeme i da je šest godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu – zaključio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Foto: Pixabay

NAJVAŽNIJI HIGHLIGHTSI  U VODIČU FLOS OLEI 2021

  1. Istra je šestu godinu zaredom prva/najbolja na svijetu;
  2. Od 74 poslana uzorka čak 71 maslinar iz Istre uvršten je u ovogodišnje izdanje;
  3. Od 500 najboljih edmu na svijetu 71 je iz Istre; što je ogromnih 14% od svih uvrštenih u vodič
  4. Istra sama ima više uvrštenih EDMU od velesile Španjolske koja je najveći svjetski proizvođač EDMU i koja je, radi svoje veličine, podijeljena u 11 velikih maslinarskih regija; ukupno je uvršten 61 maslinar iz Španjolske
  5. Drugi puta zaredom čak tri maslinara dostigli su ocjenu 98:

Mate, Ipša i Olea BB;

  1. Trinaest istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 95 bodova.

NAJVAŽNIJI HIGHLIGHTSI NA PODIZANJU  KVALITETE  EDMU  U I STRI  2021  GODINE

Kao da ne govorimo o jednoj od najkritičnijih godina u novijoj svjetskoj povijesti, u Istri su se upravo u ovoj godini desile najznačajnije investicije u maslinarstvu:

  1. Obitelj Chiavalon (Vodnjan) je otvorila novi maslinarski centar/moderno zdanje koje obuhvaća novu liniju prerade maslina Mori, sa novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, skladištem;
  2. Obitelj Ipša (Ipši, Oprtalj) je također otvorila novi maslinarski centar/ preuređeno i revalorizirano tradicionalno zdanje u kojem se nalazi nova linija prerade maslina Mori, sa novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, istarskom konobom i skladištem;
  3. Obitelj Vanđelić (Bale) je također otvorila novi maslinarski centar/ preuređeno i revalorizirano tradicionalno zdanje u kojem se nalazi nova linija prerade maslina Mori, sa novim podrumom, salom za degustacije, prodajnim punktom, u kombinaciji sa proizvodnjom voća i povrća;
  4. Obitelj Galić (Kostanjica, Grožnjan) je otvorila novi podrum za EDMU, salu za degustaciju i prodajni punkt;
  5. Tvrtka Oleum Maris je također otvorila novo moderno zdanje sa salom za degustaciju i prodajnim punktom;
  6. Obitelj Beletić (Novigrad) je otvorila novu, modernu liniju prerade maslina PIERALISI.

Flos Olei 2021, prvi je međunarodni vodič posvećen ekstra djevičanskim maslinovim uljima koje, izrazito strogim kriterijima, ocjenjuju vrsni stručnjaci-degustatori, koordinirani od strane Marca Oreggie, urednika i izdavača vodiča zajedno sa Laurom Marinelli. Vodič će uskoro ugledati svijetlo dana, odnosno na 884 stranice izaći iz tiska u dvije jezične varijante (talijansko-engleski i talijansko-kineski), a predstavit će  odabrane zemlje sa 5 kontinenata te 86 svjetskih karata maslinarskih područja.

Popis uvrštenih maslinara

1. Ipša 98
2. Mate 
3. Olea B. B.   
4. Zubin, O.P.G. Enio  97
5. Agroprodukt  96
6. Belci, O.P.G. Matteo 
7. Buršić, O.P.G. 
8. Negri Olive 
9. Tonin 
10. Zigante, O.P.G. Giancarlo   
11. Al Torcio, Uljara  95
12. Chiavalon, O.P.G. 
13. Paulišić – Oliveri, O.P.G.   
14. Grubić  94
15. Meneghetti 
16. Oleum Maris 
17. Franco Basiaco  93
18. Lupieri – Cadenela, O.P.G. Giuseppe 
19. Monte Rosso 
20. Primizia 
21. Brist Olive  92
22. Cossetto, O.P.G.  91
23. Činić, O.P.G. Nino   
24. Agrolaguna  90
25. Červar 
26. Činić, O.P.G. Dario 
27. Geržinić, O.P.G  Marko 
28. Zanini, O.P.G. Guido   
29. Antolović, O.P.G. Viviano  89
30. Brajko, O.P.G. Kristjan 
31.       Torkop 
32.         Čeko, O.P.G. Filip 
33. Vergal 
34. Vanđelić, O.P.G. Damir  88
35. Grabunda – Traulin Oils, O.P.G. Andrea 
36. Stojnić, O.P.G. Anton i Nivio 
37. Vošten OPG
38. Dobravac 
39. Bajkin, O.P.G. Loris 
40. Crnobori, O.P.G. Mario  87
41. Komarija
42. Lupić, O.P.G. 
43. Olea Prima – O.P.G. Šarić 
44. Palčić, O.P.G. Petar 
45. Valenzan   
46. B10 Istrian Fusion  86
47. Baioco 
48. Bodiš, O.P.G. 
49. Grgorinić, O.P.G. 
50. Nadišić – Olea Magica OPG  
51. Rakovac, O.P.G.   
52. Franković, O.P.G. Josip  85
53. Grubešić, O.P.G. Tone 
54. Kaldenhoff – Olea Kalden, O.P.G. Katica 
55. Mastilović, O.P.G Juraj 
56. Nonno Bruno, Uljara 
57. Turinela 
58. Ursaria   
59. Bartolić, O.P.G. Silvano  84
60. Beaković, O.P.G. Mauricio 
61. Brečević – Rheos, O.P.G. Andrea 
62. Kocijančić, O.P.G. Igor   
63. Has, O.P.G. Denis  83
64. Stanić, O.P.G. Latini Taste Local  82
65. Šlajner  
66. Veralda 
67. Vivoda, Divino Antonio   
68. Memento, O.P.G. Moris  81
69. Villa Sianna 
70. Grebac O.P.G   80
71. Poljoprivredna Zadruga Maslinara Istre    

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.