DRAMA NA GRADILIŠTU PRISTUPNE CESTE Policija na Pelješcu privela vinara koji nije dao na svoje vinograde

Foto: dubrovnikTV.net

PRAPRATNO – Dramatično jutro u vinogradu Miha Rozića u Prapratnom na Pelješcu, na lokaciji Mili. Ovaj pelješki vinar i vinogradar je pokušao spriječiti ulazak strojeva koji rade na izgradnji pristupne ceste za Pelješki most u svoj vrijedni vinograd u kojemu uzgaja autohtonu sortu loze kojom se proslavio diljem svijeta.

Glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup objasnila je za dubrovniknet.hr kako je policija intervenirala na poziv Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko pravne i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske, a nakon što su ispunjeni uvjeti za intervenciju prisilnog ulaza na posjed.

Vlasnik Miho Rozić pružao je pasivni otpor te je priveden u policiju gdje je ispitan.

Ističući da rješenje o prisilnom uvođenju u posao grčke tvrtke Avax na lokalitetu Mili nije pravomoćno te da postupak zbog toga treba odgoditi, odvjetnice Miha Rozića su naglašavale da plodovi masline i grožđe još nisu obrani, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog toga treba odgoditi izvršenje. Osim toga pregovori još nisu završeni. Treba ubrati plodove, isticale su Rozićeve pravne zastupnice ali su djelatnice ureda državne uprave i predstavnik Hrvatskih cesta ostali neumoljivi i bager je ušao u vinograd.

Miho Rozić je više puta uzvikivao da trasa pristupne ceste ide preko njegova posjeda, vinograda i maslina da bi se izbjegla betonara, koju je na obližnjem državnom zemljištu izgradio brat načelnika općine Ston, Vedrana Antunice. Još je dodao da spomenuta betonara isporučuje beton Avaxu.

Inače, Rozić traži o Hrvatskih cesta da mu za ukupno oduzeto zemljište na više lokacija, isplate 3,2 milijuna kuna za izgubljene plodove loze i maslina, 481 tisuća kuna za jedno zemljište koje mu je plaćeno kao šumsko premda je građevinsko po cijeni od pet eura za kvadrat umjesto pedeset eura, koliko je plaćeno susjedima, te da mu se ustupi 34 tisuće kvadrata državnog zamjenskog zemljišta.

Mihov sin Andrija je u prilogu za dubrovnikTV.net je rekao da su sitni lokalni interesi presudili njihovom vinogradu.

I.B.