3 min. čitanja

Završen prvi splitski Ocean Hackathon 2020. – Pobijedio projekt inteligentnog priveza brodova u marinama

Završen prvi splitski Ocean Hackathon 2020. – Pobijedio projekt inteligentnog priveza brodova u marinama
Foto: Pixabay

SPLIT – Morski vikend je za nama. Vikend u kojem je ponosno sudjelovala i ICT Županija. Naime, u nedjelju se održalo finale petog izdanja Ocean Hackathona 2020. gdje je pobjedu odnio tim dock.me sa sustavom za napredno vezivanje u marinama i besprijekorno iskustvo na moru!

Čitavu subotu i nedjelju su četiri tima vrijedno radila na rješavanju nekoliko izazova vezanih uz more i priobalno područje i natjecali se za pobjedu na splitskom Ocean Hackathon-u, a sve kako bi realizirala svoju ideju kao najbolju na polju očuvanja i gospodarenja mora i gdje bi pobjedom sebi osigurali mjesto na velikoj završnici u Brestu.

Naime, radi se o globalnom pozivu/natječaju u 19 gradova diljem Europe među kojima je i Split te u Kanadi i Meksiku. Pobjednicima iz svakog grada plaćeno je putovanje i osigurani svi troškovi za finalno natjecanje u Brestu koje će se održati krajem godine, a predviđene su i nagrade za pobjednike lokalnih natjecanja.

U Splitu su pobjedu odnijeli Josip Marasović iz tvrtke Sailboat.hr koji je zajedno sa članovima svog tima Zvonkom Jelačićem, Josipom Baumgartnerom, Androm Rudanom, Tomasom Pinjušićem, Nenom Židićem, Ivanom Samardžićem i Petrom Perkovićem tijekom vikenda radio na kreiranju poslovnog modela te softverskom i hardverskom rješenju kojim su na završnoj prezentaciji demonstrirali učinkovitost svog sustava za rezervaciju veza u marinama. Ime mu je jednostavno – dock.me, a njegov je cilj olakšati svim korisnicima nautičkih luka rezervaciju veza te učiniti njihovo iskustvo na moru što boljim.

Dock.me rješava problem odabira marine sidrišta, te čak i konkretnog privezišta broda unutar marine korištenjem web aplikacije te mreže senzora u marinama. Naime, svaki dok u marini imao bi senzor za detekciju uplovljavanja plovila, a kapetan bi putem aplikacije birao slobodan dok u odabranoj marini.

Korištenjem dostupnih podataka o pomorskom prometu, meteo situaciji, te popunjenosti marina kapetan bi tako mogao odabrati optimalnu luku za privezište, te čak odabrati željeni dok sa svim njemu potrebnim elementima i optimalnoj poziciji. Uprava marine ima trenutnu sliku popunjenosti, a podatak o vezanju broda na rezervirani dok stiže automatski. Za optimalan odabir marine planiraju se koristiti tehnologije umjetne inteligencije koristeći mnoštvo dostupnih podataka i parametara na internetu.

Josipa i njegov tim sada čeka finale Ocean Hackathona u Brestu gdje će snage odmjeriti s pobjednicima iz 10 drugih gradova u kojima se natjecanje istovremeno odvijalo.

Drugo mjesto odnio je tim s Odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu sa svojim rješenjem za komunikaciju podvodnih uređaja i sustava korištenjem vidljivog svjetla i IoT (Internet of things).

Treće mjesto pripalo je timu CBRO s uređajem za prikupljanje mikroplastike u morima i oceanima, a četvrto timu Waste Water koji je razvio model uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koje se ulijevaju u mora i oceane.

Na Ocean Hackathonu ukupno je sudjelovalo 30-ak natjecatelja koji su tijekom vikenda imali podršku mentora iz različitih područja od računarstva i programiranja do zaštite intelektualnog vlasništva, razvoja poslovnog modela i uspješnog pitch-a.

ICT Županija je sudjelovala u projektu kao dio žirija i ponosna je što joj je ta uloga dodijeljena na prvom izdanju Ocean Hackathona u koje se Sveučilište u Splitu uključilo kao jedan od organizatora. U žiriju su osim voditelja projekta ICT Županije, Damira Brčića, bili i Leandra Vranješ Markić (Sveučilište u Splitu), Toni Trivković (SplitTechCity), Boris Golob (StepRi Rijeka) i Karlo Kukec (TP Varaždin).

U organizaciji natjecanja velik doprinos su dali i suorganizatori ICT Županija, Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci i Tehnološki park Varaždin kojima su ujedno bili i sponzori nagrada za najbolje plasirane timove. Osim njih u organizaciji su sudjelovali i udruga Split Tech City i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta koji su nam ustupili mentore koji su natjecateljima bili na raspolaganju tijekom natjecanja i koji su im svojim znanjem i iskustvom pomogli da što bolje uobliče svoje ideje. Da natjecatelji ne budu žedni tijekom natjecanja pobrinula se Dalmacijavino, a riječka tvrtka 46.elks za potrebe natjecanja kreirala je platformu za integraciju telekomunikacije u rješenja koja razvijaju  natjecatelji.

Sveučilište u Splitu je dio alijanse Europskog Sveučilišta mora zajedno s još pet europskih sveučilišta među kojima su Cadiz, u kojem se natjecanje također održalo te Brest čiji je Campus Mondial de la Mer glavni organizator Ocean Hackathona. Osim toga, Sveučilište se uvijek rado uključuje u inicijativne i aktivnosti kojima se podupire poduzetnička aktivnost studenata i profesora kao i u poticanje suradnje između akademske zajednice i tvrtki u okruženju stoga vjerujemo da će se tradicija održavanja Ocean Hackathona nastaviti i u narednim godinama. ICT Županija će sigurno dati svoj obol.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ocean Hackathon 2020 od 09. do 11. 10. 2020. u Splitu – Poziv natjecateljima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.