RECEPTI DUBROVAČKOG KRAJA Falsa (lažna) menestra

Foto: Katija Puljizević

Često su se, u neimaštini, izmišljala jela. Nije se vazda imalo koliko se htjelo, pogotovo prije kad je broj ukućana u jednoj obitelji, u odnosu na današnje doba, bio nezamisliv.

Katija Puljizević

Znale bi  za trpezom, svakodnevno, zasjesti 4 generacije. Trebalo je svijeh najesti!

Nikad neću zaboravit kad sam pitala babu: „pa da kakva je ovo menestra?“

Ona odgovori: – E moja  ćerce – falsa !

Mi smo se upravo jučer omrsili i čini mi se da s njome uvjek počinje uvertira u zimsku kuhinju.

Potrebno vam je :

3 domaće dimljene kobasice,

1 svinjska dimljena koljenica,

30 dag domaće pancete u komadu,

Glavica glavatog kupusa,

Glavica verze,

3 patate,

Dvije ožice svinjske masti,

Sol.

Operete meso  i stavite ga kuhati sa svinjskom masti u dovoljno vode 40 tak minuta  .

S obzirom da je ovo lagana menestra u koju se ne stavja svinjska glava, nemojte prolijevati prvu vodu nego nakon 40 min dodajte kupus prerezan na četvrtine, polovice patata i kobasice.  Za razliku od “prave menestra”, kojoj za kuhanje trebaju 3 ure, ova će biti gotova za 1 uru, kuha se s tri vrste kupusa i u nju ide raštan, ali od namirnica ne stavljamo ništa jako.

Posolite pri kraju. Kuhajte dok kupus ne omekša.

Zar se i vama ne čini da se s ovim jelom opraštamo od ljeta a pozdravljamo zimu ?

U slast !

Foto: Katija Puljizević
PROČITAJTE JOŠ:
Vaš komentar