Sredozemna medvjedica i mladunče pronašli svoje mjesto ispred Muzeja grada Šibenika

Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – Skulptura  „Mediteranska medvjedica i mladunče“ autora Denisa Kraškovića, akademskog kipara, kao rezultat „Bebivitine“  kampanje „Umjetnost života“ predstavljena je i službeno primopredana  danas ispred dvorane za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika. 

Nova muzejska akvizicija nazvana je „Mediteranska medvjedica i mladunče a, kako je objasnila Anita Travčić, kustosica Muzeja grada Šibenika,  rezultat je projekta nazvanog „Umjetnost života“ kojega je pokrenula „Bebivita“, poznata kompanija i marka dječjih prehrambenih proizvoda.

– Pod motom „Vaša ljubav stvorila je život, a vaša mudrost stvorit će umjetnost“  spomenuta tvrtka prikupljala je poruke roditelja – želje, nade i mudrosti kao zalog djeci za budućnost.  Prikupljeno je više od tisuću poruka koje su bile  vodilja i inspiracija akademskom kiparu Denisu Kraškoviću. Pretočio ih je u skulpturu sredozemne medvjedice koja otpušta svoje mladunče u svijet. Skulptura u sebi idejno i likovno sažima sve ono što majčinstvo jest, a to je ljubav, briga, nježnost, sigurnost i sloboda -istaknula je kustosica Travčić dodavši kako Kraškovićevo djelo odašilje optimizam i veselje veličajući plemeniti roditeljski odgoj i majčinsku ljubav, a zamišljena je kao interaktivna skulptura namijenjena djeci za penjanje i istraživanje.

Da za donaciju ovog umjetničkog djela „Bebivita“ nije mogla pronaći bolji grad,  niti bolje mjesto poručio je, pak, Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Foto: Grad Šibenik

– Osim što je izuzetno zanimljiva,  skulpturu „Mediteranska medvjedica i mladunče“ nazvao bih i istraživačkim dječjim igralom i svojevrsnim putokazom za posjet Muzeju grada Šibenika.  „Bebivita“,  kao društveno odgovorna kompanija, donaciju  je namijenila gradu Šibeniku,  a boljeg grada za to nije mogla izabrati s obzirom na njegov atribut Grada – prijatelja djece i šest desetljeća dugu tradiciju Međunarodnog dječjeg festivala. Osim toga, medvjedici je mjesto uz more, a umjetničkom djelu je najprirodnije mjesto unutar ili ispred muzeja. U našem slučaju pomirena su oba uvjeta – konstatirao je Rakić proglasivši skulpturu i službeno prisutnom u Šibeniku.

“Medvjedica i mladunče”  je tako prešla  u trajno vlasništvo Muzeja grada Šibenika koji će  rad čuvati kao pokretno kulturno dobro ispred dvorane za povremene izložbe.

– Na tom mjestu svi će skulpturu moći vidjeti i dotaknuti,  pa stoga pozivam sve Šibenčane,   a najviše roditelje i  djecu, da posjete Muzej i  ožive jedinstveno umjetničko djelo koje funkcionira u dodiru s prolaznikom. Cilj nam je da naš Muzej bude muzej za sve, a sam grad Šibenik – grad muzej koji se ponosi svojom povijesnom ostavštinom, ali i stalno obogaćuje suvremenim umjetničkim djelima – rekao je na kulturnom događaju Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

I.B.

Vaš komentar