Ukupan prihod marina po vezu pao za 16 posto

Foto: BBS

Na izbornoj Sjednici Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore, za predsjednika Udruženja ponovno je izabran Sean Lisjak koji je odmah artikulirao zahtjeve branše.

– Prioriteti su nam produženje koncesija za koncesionare koji ispunjavaju ugovorne obveze i oslobađanje koncesijskih naknada, fiksnih i varijabilnih. Time bi se oslobodila sredstva za pripremu iduće sezone, kao i za pomoć charterima i ostalim najmoprimcima. Također tražimo i smanjenje PDV-a – istaknuo je Sean Lisjak, dodavši kako je optimističan po pitanju iduće sezone. 

– Mislim da će biti puno bolja jer je nautika budućnost našeg turizma, ne samo zbog korone. Nadam se da je i država nešto naučila iz ovog iskustva, da će nas prepoznati i pomoći nam u oporavku kroz lakši pristup financiranju i korekciju NKD-a – naglasio je Lisjak. 

Usporedba rezultata ocjenjivanja marina za prvih osam mjeseci 2019. godine u odnosu na 2020. pokazala je da je u ovoj sezoni iskorištenost kapaciteta marina četiri posto manja, cijena veza je smanjena za 23 posto, dok je ukupan prihod po vezu pao za 16 posto. 

U sklopu sjednice razgovaralo se i o Zakonu o pomorskom dobru kojeg je kritizirao Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije i član Vijeća Udruženja marina HGK koji smatra da je ova problematika neadekvatno regulirana i da su zato nužne hitne izmjene zakona što bi potaklo investicije i dosadašnjim koncesionarima dalo dodatnu pravnu sigurnost.

I.B.

Vaš komentar