1 min. čitanja

NEOČEKIVANI GOST Riba popularna u akvaristici, ali nepoželjna u Jadranu, viđena kod Cavtata

NEOČEKIVANI GOST Riba popularna u akvaristici, ali nepoželjna u Jadranu, viđena kod Cavtata
Foto: Screenshot / IZOR

CAVTAT – Tijekom terenskih istraživanja u sklopu projekta LEKFishResCRO (HRZZ) stručnjaci iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo “naletjeli” su na neočekivanog gosta.

– Radi se o vrsti ribe iz roda Abudefduf koju smo prije nekoliko dana kod Cavtata primjetili uz samu obalu na tek kojem metru dubine. Zbog izrazite sličnosti između tri potencijalne vrste, nećemo nagađati o kojoj se točno radi, no svakako se radi o stranoj vrsti – javlja IZOR.

– Moguće je da je ova ribica (ili više njih) puštena iz akvarija s nekog broda, no isto tako nije isključeno ni da je nekim drugim putem dospjela u Jadran. Inače, radi se o popularnim vrstama u akvaristici. Abudefdufi (inače bliski rođaci našeg crneja) se sve češće pojavljuju u cijelom Sredozemnom moru, a ovo je već treći nalaz za Jadran. Nažalost, ribu nismo uspjeli uhvatiti jer se dala u bijeg nedugo nakon ovog “photo sessiona”. Par dana poslije, vratili smo se na isto mjesto u namjeri da je uhvatimo, no opet bezuspješno. Specifičan teren sa brojnim špiljicama i dubokim usjecima jednostavno je idealno mjesto za skrivanje ove spretne ribice – kažu iz Instituta.

Foto: Screenshot / IZOR

– Moguće je da se još nalazi na istom području, pa ako netko od ribolovaca s područja Cavtata ima mogućnost i želju da se uhvati u koštac s njom, neka se javi u inbox na Facebook profilu Instituta. Da napomenemo, iako se radi o simpatičnoj ribici, u ekološkom smislu ona je ipak nepoželjni gost – poručuju.

I.B..

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.