ŽELINA KUŽINA Filet mola (oslića) u umaku s njokima

Foto: Željko Višić

Najbolje bi bilo nabaviti mola težine oko 1,2 do 1,5 kg. Što veći mol, to su fileti pogodniji za pripremu ovog recepta.

Željko Višić

Sastojci:

Filet mola – 0,6 do 0,8 kg

Maslinovo ulje – 0,1 lit

Maslac – 0,05 kg 

Brašno – 2 žlice
Češnjak – 4 češnja nasjeckana
Peršin – 1/4 vezice nasjeckane

Vino bijelo – 2 dcl
Riblji temeljac – 0,5 do 0,6 lit
Papar svježe mljeveni

Sol 

Njoke – 0,6 do 0,8 kg

Foto: Željko Višić

Priprema:

Očistite mola od škrga i utrobe te ga filetirajte. Od glave, kostiju, peraja, repa i pretankih dijelova fileta skuhajte juhu, tj. temeljac, pri tome koristeći kapulu, mrkvu, krumpir, pome, češnjak, peršin, sol i papar. Vodite računa da skuhate dovoljno juhe za predjelo, ali i da predviđenu količinu temeljca sačuvate za umak.

Filetirano meso mola nasjecite na četvrtaste komade veličine njoka koje ćete dodati umaku. 

U prigodnoj teći zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte komade filetirane ribe i prepržite ih sa svih strana. Kad dobiju lijepu boju izvadite ih i odložite u posudu s poklopcem, da se ne ohlade. Na ulje i maslac koji je preostao nakon prženja, dodajte nasjeckani češnjak. Kad češnjak zamiriše (dobro pazite da ne izgori) dodajte brašno, kratko promiješajte da se ne stvore grudice, dodajte topli riblji temeljac i vino, posolite i popaprite. Umak će se nakon nekoliko minuta početi zgušnjavati, a to je trenutak da u jelo vratite prepržene komade mola. Kuhajte još minutu da se svi sastojci povežu, zatim sjedinite s kuhanim ocijeđenim njokima.    

Pazite na gustoću jela, ne smije biti prerijetko, niti pregusto.     

Serviranje:

Skuhano jelo prebacite u prigodnu servirnu posudu pa ga pospite nasjeckanim peršinom. 

Posudu postavite na sredinu stola, ali preporučujem da ribu i njoke u umaku na tanjure vadi sam kuhar. 

Za prilog ovom receptu može se pripremiti i servirati začinjena zelena salata ili rikula.  

I fino bijelo vino!

Foto: Željko Višić

Napomene:

Ovaj recept može se pripremati s većinom bijelih riba, prvenstveno grdobinom čiji je rep idealan za pripremu. Međutim, nebi bilo puno lošije koristiti meso gofa, ugora, murine ili morskog psa …  

Osnovni prilog ovog recepta može biti i kuhani krumpir ili palenta ali u tom slučaju zgusnuti umak s ribom prelijevajte preko krumpira ili palente serviranog na tanjurima.   

Sastojci ovog recepta (kao kod svih mojih recepata) predviđeni su za 4 osobe. Ukoliko pripremate brzu večeru za dvoje, za pripremu preporučujem koristiti dublju tavu ili wok.   

Dobar tek Vam želi Žele!

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Mol (oslić) iz škrovade

Vaš komentar