4 min. čitanja

Reakcija iz Grada Dubrovnika: “Ova gradska uprava napravila je za Kalamotu više nego niz prethodnih uprava zajedno”

DUBROVNIK/KOLOČEP – Obzirom su u javnom prostoru iznesene tvrdnje kako Grad Dubrovnik ne tretira stanovnike Kalamote na jednak način kao druge stanovnike Grada Dubrovnika, iz Grada Dubrovnika javljaju da su dužni reagirati iznoseći konkretne projekte koji su realizirani te koji će se u narednom periodu realizirati na Kalamoti.

Priopćenje iz Grada Dubrovnika prenosimo u cijelosti:

Naime, ne samo da gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem ne tretira Kalamoteze kao, kako se to navodi u anonimnom pismu, „građane drugog reda“ nego je napravila mnogo više nego niz prethodnih uprava zajedno. Stoga ćemo pobrojati sve projekte koji su pokrenuti i realizirani u ove tri i po godine mandata.

Već na samom početku mandata, u lipnju, srpnju i listopadu 2017. godine, izvedeni su radovi na sanaciji i uređenju pješačke staze i suhozida između Gornjeg i Donjeg čela. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 340 tisuća kuna.

Za održavanje plaža na Kalamoti u posljednje tri godine uloženo je 610 tisuća kuna, te je postavljen lifter za inavalide u vrijednosti gotovo 100 tisuća kuna.

Grad Dubrovnik sufinancira brodsku liniju na relaciji Grad Dubrovnik (Luka Gruž) – otok Koločep (Gornje Čelo). Riječ je o usluzi javnog prijevoza u lokalnom linijskom obalnom prometu koja dva puta dnevno osigurava povratnu liniju od Gruža do Koločepa. Za navedeno je Grad Dubrovnik u posljednje tri godine  osigurao nešto više od 1,12 milijuna kuna.

Iako je za primarnu zdravstvenu zaštitu nadležna Dubrovačko-neretvanska županija, Grad je  za financiranje Turističke ambulante na otoku Koločepu od 2017. – 2019. isplatio iznos od 975 tisuća kuna. Sukladno sklopljenom Ugovoru o poslovnoj suradnji s Domom zdravlja Dubrovnik, Grad Dubrovnik je za finaciranje liječničkog tima na otoku Koločepu od 1. siječnja 2020. do danas isplatio dodatnih 244 tisuće kuna. Temeljem navedenog ugovora navedeni iznos se odnosi na troškove plaća, te troškove prijevoza liječničkog tima, na radu u ordinaciji i izvan ordinacije. Isto tako, za financiranje Hitnog interventnog tima na Elafitima, Grad Dubrovnik je u periodu od 2018. do danas isplatio ukupan iznos od 957 tisuća kuna, od čega je od 1. siječnja 2020. do danas isplaćen iznos od 354 tisuće kuna.

Dakle, samo za zdravstvo za koje Grad nije nadležan, a sve kako bi poboljšali i izjednačili položaj svih stanovnika Grada, ova je gradska uprava uložila čak 2,2 milijuna kuna.

Od 2018. na Kalamoti je u područnu školu uloženo 176 tisuća kuna. Izmjena su vrata, persijana i ograde, postavljene pločica ispred škole te su postavljani rukohvati.

Nadalje, za projekt gradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka izdana je lokacijska dozvola. Investitor je Vodovod Dubrovnik, izrada glavnog projekta je u završnoj fazi te će zahtjev za izdavanje građevinske dozvole biti predan do kraja godine. Vrijednost investicije je 12 milijuna kuna. Predviđa se izgradnja jedinstvenog kanalizacijskog sustava koji bi bio zajednički za naselja Donje i Gornje Čelo.

Isto tako, prošle je godine Grad Dubrovnik izradio krajobrazno-konzervatorsku studiju za cijelo područje Koločepa, vrijednosti 227,5 tisuća kuna te je 2020. godine izrađeno stručno rješenje UPU-a Koločep u vrijednosti 73 tisuće kuna.

Također, rješavamo i pitanje zgrade u kojoj se nalazi Vatrogasni dom. S Vatrogasnom zajednicom Grada Dubrovnika u postupku smo zaključenja Ugovora o davanju nekretnine na korištenje bez naknade  DVD-u Koločep. Za ovu je zgradu, veličine 248 metara četvornih, Grad je od Republike Hrvatske zatražio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Izrađen je i projekt energetske obnove Doma kulture na Kalamoti u vrijednosti od 1,38 milijuna kuna, a koji će biti prijavljen na prvi prihvatljivi natječaj europskih fondova.

Dakle, sve pobrojano nikako ne daje za pravo nikome da postupanje ove gradske uprave prema Kalamoti naziva zanemarivanjem. Prije će biti da je ova gradska uprava i na primjeru Kalamote dokazala da realizira projekt ravnomjernog razvoja Grada, a što smo i obećali preuzimanjem odgovornosti za Grad 2017. godine.

Štoviše, Mato Franković i Hrvatska demokratska zajednica su i prije preuzimanja odgovornosti za Grad, u vrijeme dok je Franković bio predsjednik Gradskog vijeća, nizom amandmana, bivšeg gradonačelnika i njegovu upravu privolili da realiziraju nekoliko projekata na Kalamoti. Tako je, primjerice, postavljena ograda na Placetu, rekonstruirano je školsko i uređeno dječje igralište, uređen je put Don Đivan- Jekavac i izgrađeno je boćarsko igralište.

I, na kraju, moramo se osvrnuti na kritike upućene gradskoj upravi zbog nekada uređene, a danas zapuštene površine u sklopu projekta javnog sanitarnog objekta s bio-pročistačem.  Kada je ovaj 250 tisuća kuna vrijedan projekt realiziran, 2018. godine, ta je površina bila u gradskom vlasništvu i Grad je uredno održavao. Međutim,  dvije godine kasnije završen je sudski spor i ta je površina vraćena privatnom vlasniku. Stoga od 2020. godine Grad niti može uređivati ovu površinu, pa tako ne može ni odgovarati za njezino stanje.

Na kraju, ali ne manje važno treba napomenuti kako je trenutno u realizaciji i projekt Županijske lučke uprave Dubrovnik „Rekonstrukcija luke za javni promet u naselju Donje Čelo – otok Koločep” , Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Gradom Dubrovnikom a koji ima za cilj rekonstrukciju luke radi osiguranja usluge prijevoza tijekom cijele godine te osiguranja uvjeta za uvođenje trajektne linije i skraćenja vremena putovanja”, stoji u priopćenju Grada Dubrovnika.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELE IMATI LIJEČNIKA Otočani Elafita ne prihvaćaju odluku o ukidanju ambulante
Predstavljen 30 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije luke Donje Čelo na Koločepu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.