SENZACIJA MEĐU GREDAMA Restaurirana i postala dio stalnog postava Muzeja grada Trogira

Foto: Muzej Grada Trogira

TROGIR – Mađar je kupio palaču i pri adaptaciji među stropnim gredama pronašao pravo blago, što su popratili i mediji u listopadu 2016. godine. Naime, u kući na Obrovu, nekoć u vlasništvu obitelji Barbieri, pronađen je među ostalim i – kasnogotički strop sa 10 sačuvanih oslikanih stropnih pločica s prikazima različitih alegorijskih figura. 

Četiri godine nakon senzacionalnog otkrića, upravo su spomenute pločice postale novi dio stalnog postava Muzeja grada Trogira.

Nakon što ih je Muzeju darovao sadašnji vlasnik kuće, Tamas Aron Veress iz Mađarske, a one postale dio Zbirke srednjovjekovne kulturne povijesti, tijekom 2018. godine su restaurirane, a od nedavno u svoj svojoj ljepoti predstavljene u stalnom postavu Muzeja grada Trogira (gdje ih možete razgledati prema sljedećem radnom vremenu).

Foto: Muzej Grada Trogira

– Na restauraciji zaglavnih ploča radila je Ružica Ercegovac, konzervatorica-restauratorica Restauratoskog odjela u Splitu Hrvatskog restauratorskog zavoda. Pojedine ploče toliko su oštećene da se prikaz na njima teško razaznaje. Ipak, na pojedinima su vidljivi alegoriski prikazi nade, pravde, pravednosti, istine, vjernosti i snage. Prikazane su u liku žene, odjevene u haljinu, duge raspuštene kose s atributima. Trenutno su ploče izložene u vitrini, no planirano je njihovo izlaganje na drvenoj konstrukciji koja bi imitirala strop kuće u kojoj su pronađene – navodi muzejska savjetnica dr. sc. Fani Celio Cega, voditeljica Zbirke srednjovjekovne kulturne povijesti i ravnateljica Muzeja grada Trogira, te nastavlja:

Foto: Muzej Grada Trogira

Drveni kasetirani kasnogotički gotički strop sa zaglavnim stropnim oslikanim pločicama predstavlja rijetko otkriće u Trogiru.  Ostaje otvorenim pitanje hoće li se i u susjednom prostoru pronaći nastavak s obzirom na to da je kuća više puta bila pregrađena… upitno je također radi li se ovdje o palači, kako se navodi u ranijim medijskim objavama. Usporedbe radi, na Cresu, u palači Petris – Moise pronađen je renesansni strop sa sačuvanim oslikanim stropnim pločicama. U Papalićevoj palači u Splitu, danas Muzeju grada Splita, na prvom katu gotički je strop na kojemu su prigodom sanacije pronađeni tragovi boje na zaglavnim pločama te letvice s cvjetnim uzorkom. Na oslikane stropne pločice nailazimo u mnogim palačama i kućama središnje Europa nastale u vremenu od 14. do 16. stoljeća ali su kod nas vrlo rijetko ostale sačuvane.”

Foto: Muzej Grada Trogira

Obitelj Barbieri – kojima je kuća u kojoj su pronađene stropne pločice prvotno pripadala – spominje se u Trogiru od 17. stoljeća. Prvi Barbieri bio je Ivan Franjo Barbieri, brešanski plemić iz Splita koji je oženio Jakovicu Mazzarello, prema pisanju pok. Mladena Andreisa.

Foto: Muzej Grada Trogira

– Barbierovi su u Trogiru živjeli do 20. stoljeća na više lokacija. Posljednja kuća Barbieri u kojoj su živjela braća Barbieri je stambena trokatnica s potkrovljem, predvorjem i bunarom s poslovnim prostorom koja se nalazi na glavnom gradskom trgu, vidljiva i u starom austrijskom katastru. U njoj je  živio sudac Barbieri, svjedok anarhije u Trogiru 1797. izazvane padom aristokratske vlade u Veneciji (o kojoj je već bilo riječi na našem blogu – pod naslovom Jedno arhaično anarhično trogirsko Tijelovo).  Na pročelju ove kuće i danas je vidljiv kameni poštanski sandučić, dio poštanskog ureda u prizemlju u kojemu su radile sestre Barbieri. Muzej grada Trogira  2014. godine došao je u posjed arhivskog fonda obitelji Sentinella čiji pojedini članovi danas  žive u kući Barbieri, među kojima se nalaze i pojedini spisi vezani za Barbierove – navodi dr. sc. Fani Celio Cega.

I.B.