2 min. čitanja

Potpisan sporazum o suradnji u projektu Plastic Smart Cities Croatia

Potpisan sporazum o suradnji u projektu Plastic Smart Cities Croatia
Foto: Boris Kačan

TROGIR – Trogir je nakon Dubrovnika, drugi grad u hrvatskoj koji će kroz projekt Plastic Smart Cities u idućih 18 mjeseci doprinijeti aktivnom podizanju svijesti građana, o uzrocima i posljedicama plastičnog zagađenja na okoliš, morske i kopnene ekosustave te zdravlje ljudi. Sporazum o projektu su potpisali izvršna direktorica Udruge Sunce Split, Gabrijela Medunić-Orlić i trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

Udruga Sunce Split u suradnji s WWF Mediterranean ove je godine  započela s provođenjem projekta Plastic Smart Cities Croatia, u kojem kao partner sudjeluje jedna općina ili grad na moru, a koji bi provedbom projektnih aktivnosti doprinijeli smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života lokalne zajednice te potaknuli upotrebu alternativnih rješenja za jednokratnu plastiku i poduzeli mjere za sprječavanje dotoka plastike u prirodu do 2030.godine. Prvi grad koji je započeo s provođenjem mjera predviđenih projektom Plastic Smart Cities je Dubrovnik, a nedavno nam se pridružio i Trogir.

Foto: Grad Trogir

Sredozemno more jedno je od najzagađenijih svjetskih mora, a polovica tih enormnih količina otpada dolazi s kopna. U Hrvatskoj se svake godine stvara 400 kilotona plastičnog otpada, odnosno u prosjeku 96 kg plastike po stanovniku. Među 22 mediteranske zemlje u regiji, Hrvatska je deseti najveći proizvođač plastičnih proizvoda i ima treću najveću proizvodnju otpada po glavi stanovnika, što pokazuje visoku razinu proizvodnje i potrošnje plastike. Stoga je vrlo važno poduzeti hitne mjere te osvijestiti građane, ali i brojne posjetitelje o potrebi žurnog djelovanja, odnosno smanjenja upotrebe jednokratne plastike. Naime, kao jedan od ključnih aktera identificiran je upravo turizam, pa je dio kampanje osvještavanja u sklopu projekta „Plastic Smart Cities“ usmjeren na strane i domaće turiste.

U idućih 18 mjeseci u sklopu projekta tako je predviđen niz aktivnosti – od istraživanja, informiranja i izrade analiza i planova, radionica preko javnih događanja i tribina. Kroz provedbu projektnih aktivnosti radit će se i na podizanju svijesti građana grada Trogira, i u konačnici svih građana RH, o uzrocima i posljedicama plastičnog zagađenja na okoliš, morske i kopnene ekosustave te zdravlje ljudi.

Potpisnik sporazuma i donator ovog projekta je međunarodna organizacija Worldwide Fund for Nature (WWF) – Mediterranean koja je pokrenula inicijativu Plastic Smart Cities, kako bi motivirala gradove diljem svijeta na smanjenje zagađenja plastikom.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovnik postaje prvi hrvatski plastic smart city
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.