2 min. čitanja

Vranskim jezerom zaplovit će ekološki solarni brod

Vranskim jezerom zaplovit će ekološki solarni brod
Foto: PP Vransko jezero

BIOGRAD NA MORU – Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i brodograditelj Agena Marin d.o.o. Biograd n/M, vlasnika Mladena Peharde potpisali su u petak, 30. listopada 2020. Ugovor za nabavu solarne brodice.

U sklopu projekta „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero“, koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, nabavlja se solarna brodica.

Cijena ponude s porezom na dodanu vrijednost iznosi 352.143,75 kuna. Brodograditelj se obvezao naručenu robu isporučiti u roku od 150 dana od dana potpisa Ugovora.

Solarna brodica je sasvim ekološko, komercijalno plovilo kojeg pokreće sunčeva i električna energija. Znači, nema troškova goriva i servisa i što je najvažnije, zagađenja.

Ova atraktivna brodica retro dizajna, pod nazivom Solar Ferry, prvi put je predstavljena prošlog vikenda na Biograd Boat Show-u. Namijenjena je za prijevoz putnika na kraćim relacijama i za panoramske vožnje. Dugačka je osam i pol metara, a smještajni kapacitet joj je do 12 putnika.

Foto: PP Vransko jezero

– Brodica ima liniju parobroda iz 20-ih godina prošlog stoljeća i vidim ju kao idealno turističko plovilo. Ima više osobina, od kojih je ekonomičnost postignuta kroz samu konstrukciju broda, s obzirom da je građen u vakuum infuziji, a materijal je baziran u najvećem dijelu na recikliranoj PET ambalaži.

Baterije se vrlo lako pune u bilo kojoj lučici, jer imaju mogućnost spajanja na 220 volti, a ovisno o opterećenju broda, mogu osigurati vožnje od pet do osam sati s jednim punjenjem. Predviđena putna brzina je 5,5 čvorova, dok solarni krov ima snagu između 1.500 i 2.000 vati – pojasnio je vlasnik Agene Marin, Mladen Peharda.

– Posebno mi je drago da smo ugovor o izgradnji potpisali s lokalnim  brodograditeljem koji je svoju kvalitetu i inovativnost potvrdio na globalnoj razini. Nakon znatnog kašnjenja u izgradnji, napokon su u tijeku završne pripreme za ishođenje uporabne dozvole za Luku Crkvine, a čija uporaba je preduvjet da nakon više od dvije godine boravka na suhom zaplovi naš električni  turistički brod Danguba. Na proljeće će po prvi puta u povijesti ploviti veliki turistički električni brod i solarna brodica za čiju izgradnju smo upravo potpisali ugovor –  navodi ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.