Vranskim jezerom zaplovit će ekološki solarni brod

Foto: PP Vransko jezero

BIOGRAD NA MORU – Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i brodograditelj Agena Marin d.o.o. Biograd n/M, vlasnika Mladena Peharde potpisali su u petak, 30. listopada 2020. Ugovor za nabavu solarne brodice.

Cijena ponude s porezom na dodanu vrijednost iznosi 352.143,75 kuna. Brodograditelj se obvezao naručenu robu isporučiti u roku od 150 dana od dana potpisa Ugovora.

Solarna brodica je sasvim ekološko, komercijalno plovilo kojeg pokreće sunčeva i električna energija. Znači, nema troškova goriva i servisa i što je najvažnije, zagađenja.

Ova atraktivna brodica retro dizajna, pod nazivom Solar Ferry, prvi put je predstavljena prošlog vikenda na Biograd Boat Show-u. Namijenjena je za prijevoz putnika na kraćim relacijama i za panoramske vožnje. Dugačka je osam i pol metara, a smještajni kapacitet joj je do 12 putnika.

Foto: PP Vransko jezero

– Brodica ima liniju parobroda iz 20-ih godina prošlog stoljeća i vidim ju kao idealno turističko plovilo. Ima više osobina, od kojih je ekonomičnost postignuta kroz samu konstrukciju broda, s obzirom da je građen u vakuum infuziji, a materijal je baziran u najvećem dijelu na recikliranoj PET ambalaži.

Baterije se vrlo lako pune u bilo kojoj lučici, jer imaju mogućnost spajanja na 220 volti, a ovisno o opterećenju broda, mogu osigurati vožnje od pet do osam sati s jednim punjenjem. Predviđena putna brzina je 5,5 čvorova, dok solarni krov ima snagu između 1.500 i 2.000 vati – pojasnio je vlasnik Agene Marin, Mladen Peharda.

– Posebno mi je drago da smo ugovor o izgradnji potpisali s lokalnim  brodograditeljem koji je svoju kvalitetu i inovativnost potvrdio na globalnoj razini. Nakon znatnog kašnjenja u izgradnji, napokon su u tijeku završne pripreme za ishođenje uporabne dozvole za Luku Crkvine, a čija uporaba je preduvjet da nakon više od dvije godine boravka na suhom zaplovi naš električni  turistički brod Danguba. Na proljeće će po prvi puta u povijesti ploviti veliki turistički električni brod i solarna brodica za čiju izgradnju smo upravo potpisali ugovor –  navodi ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin.

I.B.

Vaš komentar