3 min. čitanja

Usidrili se točno ispred znaka za zabranu sidrenja

Usidrili se točno ispred znaka za zabranu sidrenja
Foto: Facebook

MLJET – Fotografija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama, poprilično je naljutila sve one koji se drže pomorskih propisa. Naime, na slici je skupina ljudi u gumenjaku dubrovačkih registracija, s pogonskim motorom od 130 KS i usidrenim ravno ispred znaka o zabrani sidrenja. Kako se može doznati iz komentara, gumenjak je bio u najmu, a usidrio se vjerojatno ispred obale Nacionalnog parka Mljet.

Baciti sidro u more ispred jasnog znaka o zabrani sidrenja može napraviti samo netko tko pojma nema o pomorskim propisima ili koji se istima namjerno izruguje. U oba slučaja, ovo predstavlja ozbiljan problem sigurnosne ugroze pomorskog prometa i postavlja se pitanje: na koji način i kome se sve u ruke daje kormilo?

“Kako budali objasnit da se u nacionalnom parku na mjestu sa ovakvim znakom ne može sidrit??? Samo strogim kaznama, kojih nema.”, objavio je uz fotografiju član Facebook grupe “Zaustavimo devastaciju Jadrana“.

Naime, prema važećem Pravilniku o sustavu obilježavanja plovnih putova i objektima sigurnosti plovidbe, oznaka zabranjenog sidrenja je ucrtano obrnuto sidro crne boje na bijeloj podlozi. U kanalima, prolazima i rijekama oznaka se postavlja s obiju strana kanala, prolaza, odnosno rijeka.

Zabranjeno je sidrenje brodova, jahti i brodica na područjima koja su kao takva posebno naznačena na pomorskom kartama i drugim publikacijama u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta. Sidrenje na takvim mjestima predstavlja pomorski prekršaj za čije su kršenje predviđene visoke kazne, jasno je naglašeno i u vrlo jasnim uputstvima nautičarima za sidrenje od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Foto: Screenshot

Javio se i vlasnik plovila koji je pokušao pojasniti svoje viđenje:

– Poštovani, ja sam vlasnik gumenjaka kojeg uredno iznajmljujem već petnaest godina. Svatko tko želi iznajmiti gumenjak mora imati valjanu dozvolu za voditelja brodice, ja s njim napravim đir,objasnim mu gdje su ograničenja brzine i opasne plićine i na što treba posebno obraćati pozornost.

E sad, ako je ovdje on sidrio, što se ne vidi jasno iz ove slike,u krivu je 100 %. Ali ako ja kao vlasnik plovila moram čovjeku koji ima valjanu dozvolu objašnjavati da se ovdje ne smije sidriti, da ne smije s gumenjakom preći preko plivača, da ne smije izletiti s gumenjakom na kraj, da ne smije uzeti kalašnjikov i pucati po kupačima onda se više neću ni baviti ovim poslom – poručio je, a na komentare o tome da bi ipak korisnicima svog plovila prije najma mogao dati i jasne upute uz ugovor na iznajmljivanje, odgovara:

– Zar vam se ne čini smiješnim da pored sve ostale papirologije čovjeku koji ima međunarodnu dozvolu, treba objašnjavati ili crtati da se ovdje ne sidri!? Da li su vam ikada kada ste unajmili auto rekli, ili vam je to u ugovoru pisalo, da se morate zaustaviti na crveno svjetlo na semaforu. Ovaj znak zabranjenog sidrenja je međunarodni znak, to su osnovne stvari koje se uče u svim školama svijeta, a kretena je uvijek bilo i biti će – poručuje.

Svakako, neznanje nikoga ne lišava odgovornosti, kao što ne spašava od posljedica, a kad se one dogode, onda je kasno. Sidrom možemo uništiti podmorski kabel ili zaštićenu posidoniju, a snažan pogonski motor u rukama neznalice ili ignoranta pomorskih pravila može biti samo opasno oružje. Do sljedeće turističke sezone ima dovoljno vremena i da se odgovorni zapitaju i donesu strože kontrole, rigoroznije kazne i adekvatnije izlaze na teren. Samo tako ćemo pametno i preventivno spasiti živote i Jadran u cjelini.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.