Foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici vlade potvrdio da će Stožer u sljedećim danima donijeti novi paket mjera. “Situacija je ozbiljna”, naglasio je. Rast broja novozaraženih se usporio zadnjih tjedana, dodao je, ali krivulja nije počela padati, a dnevne brojke pozitivnih su i dalje visoke. Broj preminulih, istaknuo je premijer, posebno zabrinjava. Stoga nema druge nego uvesti nove mjere.  

– Budući da je pandemija Covida-19 tema koja je među nama stalno, na tu temu se danas održava sjednica Europskog vijeća. Ono što je važno je da u ovom kontekstu brojeva koje vidimo jučer i ovih dana još jednom apeliramo da je situacija vrlo ozbiljna, u tri zadnja tjedna u listopadu smo imali udvostručenje gotovo svaki tjedan, zadnja tri tjedna se rast nastavio ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje smo uveli. Prema rast više nije velik kao u listopadu, dnevne brojke i dalje su visoke. Mjere su usporile širenje epidemije, ali krivulja nije počela padati na način na koji bismo htjeli da se to dogodi, trebao napraviti dodatne napore da se smanji opterećenje zdravstvenog sustava.

Porastao je i broj preminulih. Jučer i prekjučer smo zbog toga razgovarali kako bi Stožer izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet širenja epidemije. Tu je jako važno da se svi pridržavaju mjera. Kao i sve zemlje, suočeni smo s ovim brojevima na jesen, i hladno vrijeme dovodi do boravka u zatvorenim prostorima. Još jednom apeliram na sve da drže distancu, ne rukuju se, prozračuju prostorije, dakle one mjere koje je donio stožer i koje će donijeti u sljedećim danima – rekao je Plenković.

Slična je situacija, dodao je premijer, i u drugim europskim zemljama pa će Europsko vijeće danas razgovarati o zajedničkim mjerama, te očekivanjima vezanim za potvrđivanje i verifikaciju jednog od cjepiva kako bismo onda došli u situaciju da se provede plan na kojem rade naši stručnjaci i HZJZ.

– Vremena su zahtjevna, potrebna je odgovornost i solidarnost svih naših sugrađana, stoga apeliram da pratimo preporuke i pridržavamo ih se onako kako ih donosi Stožer i kako će ih donijeti u sljedećim danima – poručio je predsjednik Vlade, koji je ponovno pozvao sve građane da nose maske, ne rukuju se, dezinficiraju ruke, prozračuju prostore u kojem borave i da smanje druženja.

I.B.