2 min. čitanja

POREČ Grad s najmlađim stanovništvom u Istri i najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj!

POREČ Grad s najmlađim stanovništvom u Istri i najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj!
Foto: Grad Poreč

POREČ – Porečani su ovogodišnju proslavu blagdana gradskog patrona – Svetog Maura obilježili u smanjenom obliku, poštujući trenutno važeće epidemiološke mjere i ograničavanje okupljanja. Porečani imaju i što slaviti; to je grad s najmlađim stanovništvom u Istri koji je dvaput izabran kao srednje velik grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, a u finalu istog izbora je i ove godine.

Središnji dio proslave svog sveca zaštitnika bila je svečana sveta misa u Eufrazijevoj bazilici, dok je tradicionalna svečana procesija gradskim ulicama s relikvijama sveca ove godine izostala, kao i proslava na Trgu slobode uz Festival palente.

Na svečanoj svetoj misi sudjelovao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenikom Elijom Štifanićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Gordanom Šušljik. Misno slavlje predvodio je mons. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije.

– O svetom Mauru ne znamo puno. Ne znamo ni točnu godinu rođenja, a niti godinu smrti. Pretpostavlja se da je rođen negdje sredinom trećeg stoljeća, a da je podnio mučeništvo za vrijeme Dioklecijanova progonstva, s početka IV stoljeća. Nekih drugih detalja iz njegova života nemamo, osim da je bio biskup ove mjesne crkve. Međutim, sve ovo ne umanjuje njegovu duhovnu veličinu, i zbog toga on nije manje uzor vjerniku našeg vremena i poslije više od 1300 godina od njegove smrti. Dovoljna je činjenica da je on bio mučenik za vjeru, i da je ostavio snažan dojam na vjernike svoga vremena koji su, čim je crkva dobila slobodu koju godinu iza njegove smrti, ekshumirali njegovo tijelo i pohranili ga u gradskoj crkvi sa natpisom: „Ovo sveto počivalište čuva čisto tijelo mučenika Maura“ – rekao je biskup Križić, napomenuvši kako je  Svetom Mauru je vjera dala snagu za mučeništvo krvlju.

Foto: Boris Kačan

Dvaput izabran kao srednje velik grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj

Poreč je i ove godine ušao u finale prestižnog izbora grada s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj i to u sve tri kategorije za gospodarstvo, demografiju i obrazovanje te kvalitetu života. U posljednjih 10 godina broj stanovnika u Poreču se povećao za 18 posto, jedna su od rijetkih sredina u kojoj raste i broj školaraca.

Grad s najmlađim stanovništvom u Istri. S jakim socijalnim programima. Među gradovima s najvećim brojem prvašića.  Bez prireza i s više od milijardu kuna investicija godišnje. To je Poreč.

Možda zato Poreč ima prirodni prirast, ali i sve više mladih obitelji.

Pa su se i zato u proteklih nekoliko godina izgradila tri nova vrtića, ali i dvije škole. I Poreč tu ne staje, jer grade i još jedan vrtić.

Porečankama i Porečanima čestitke od srca!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.