POREČ Grad s najmlađim stanovništvom u Istri i najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj!

Foto: Grad Poreč

POREČ – Porečani su ovogodišnju proslavu blagdana gradskog patrona – Svetog Maura obilježili u smanjenom obliku, poštujući trenutno važeće epidemiološke mjere i ograničavanje okupljanja. Porečani imaju i što slaviti; to je grad s najmlađim stanovništvom u Istri koji je dvaput izabran kao srednje velik grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, a u finalu istog izbora je i ove godine. 

Središnji dio proslave svog sveca zaštitnika bila je svečana sveta misa u Eufrazijevoj bazilici, dok je tradicionalna svečana procesija gradskim ulicama s relikvijama sveca ove godine izostala, kao i proslava na Trgu slobode uz Festival palente.

Na svečanoj svetoj misi sudjelovao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenikom Elijom Štifanićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Gordanom Šušljik. Misno slavlje predvodio je mons. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije.

– O svetom Mauru ne znamo puno. Ne znamo ni točnu godinu rođenja, a niti godinu smrti. Pretpostavlja se da je rođen negdje sredinom trećeg stoljeća, a da je podnio mučeništvo za vrijeme Dioklecijanova progonstva, s početka IV stoljeća. Nekih drugih detalja iz njegova života nemamo, osim da je bio biskup ove mjesne crkve. Međutim, sve ovo ne umanjuje njegovu duhovnu veličinu, i zbog toga on nije manje uzor vjerniku našeg vremena i poslije više od 1300 godina od njegove smrti. Dovoljna je činjenica da je on bio mučenik za vjeru, i da je ostavio snažan dojam na vjernike svoga vremena koji su, čim je crkva dobila slobodu koju godinu iza njegove smrti, ekshumirali njegovo tijelo i pohranili ga u gradskoj crkvi sa natpisom: „Ovo sveto počivalište čuva čisto tijelo mučenika Maura“ – rekao je biskup Križić, napomenuvši kako je  Svetom Mauru je vjera dala snagu za mučeništvo krvlju.

Foto: Boris Kačan

Dvaput izabran kao srednje velik grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj

Poreč je i ove godine ušao u finale prestižnog izbora grada s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj i to u sve tri kategorije za gospodarstvo, demografiju i obrazovanje te kvalitetu života. U posljednjih 10 godina broj stanovnika u Poreču se povećao za 18 posto, jedna su od rijetkih sredina u kojoj raste i broj školaraca.

Grad s najmlađim stanovništvom u Istri. S jakim socijalnim programima. Među gradovima s najvećim brojem prvašića.  Bez prireza i s više od milijardu kuna investicija godišnje. To je Poreč.

Možda zato Poreč ima prirodni prirast, ali i sve više mladih obitelji.

Pa su se i zato u proteklih nekoliko godina izgradila tri nova vrtića, ali i dvije škole. I Poreč tu ne staje, jer grade i još jedan vrtić.

Porečankama i Porečanima čestitke od srca!

D.G.