SKANDAL U ISTRI Slovenci kod Savudrije betonirali plaže i označili ih svojim kućnim brojevima

Foto: Facebook / Ilustracija

UMAG – Istarska obala na krajnjem sjeverozapadu drastično je devastirana bespravnom gradnjom. Umag, Crveni Vrh. Skliske zapuštene plaže, uske ulice, bespravna gradnja, opustošene vile s pogledom na zaljev bez stanovnika. Tik uz more. Ali to nije sve – Slovenci su ovdje ispod svojih bespravnih građevina na morsku obalu postavili kućne brojeve, piše Glas Istre. I obala je tako postala njihovo vlasništvo!

Jesensko doba baš i ne pristaje naselju Crveni vrh. Iako, kako saznajemo, u ljetnim mjesecima ovdje vlada prava borba za dodatno mjesto na plaži.

Slovenski vlasnici nekretnina u naselju Crveni Vrh u Umagu, smještenom u neposrednoj blizini granice sa Slovenijom, bespravno posežu za javnim dobrom, odnosno svojataju pojedine plaže i javne puteve. Na to je novinare upozorio jedan stanovnik Crvenog Vrha koji je želio ostati anoniman.

Problem na koji je ukazao čitatelj jest bespravno označavanje plaža u naselju Crveni Vrh. Kako saznaje Glas Istre, plaže su bespravno betonirane i označene privatnim kućnim brojevima od strane turista koji dolaze uživati u sezoni. Iako su plaže dio pomorskog dobra, javne i u ničijem vlasništvu bespravno se označuju.

Također rekao je čitatelj, u ljetnim mjesecima ovdje često dolazi do sukoba između kupača.

Obraćao se gradu

– Obratio sam se mnogo puta gradu i institucijama koje su zadužene za pomorsko dobro, no svake godine kad se vratim na ljetovanje ili zimovanje naiđem na istu situaciju. Od 1995. godine još nam nije osposobljena javna rasvjeta, gradi kako tko hoće. Ceste i ulice su sve uže i umanjena nam je sigurnost kretanja.

Svatko bespravno proširuje svoj dio dvorišta kako bi imao što više mjesta. Cijela obala je označena njihovim kućnim brojevima. A kad ljudi prvi put ovdje dođu na kupanje, dolazi do sukoba jer oni koji su označili plažu tvrde da je to njihovo vlasništvo i tjeraju druge kupače.

Mnogo puta smo im zaprijetili da ćemo pozvati policiju ako ne obrišu brojeve s plaže. Jer, ipak nije to u ničijem vlasništvu i svi imaju pravo na pristup plaži. Plaže su javne. U većini se radi o slovenskim državljanima koji imaju kuće za odmor koji si daju za pravo da je to njihovo.

Jedan građanin je čak ogradio put prema Kanegri da se ne može šetati uz more, a nije u njegovom vlasništvu. Kako se izgradi koja kuća tako se i pojavljuje novi broj na plaži. Ja sam prije više od osam godina ukazao na problem i plaža i prometnice, no odgovor od grada Umaga nisam dobio – kazao je ogorčeni čitatelj iz naselja Crveni Vrh.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

GRADONAČELNIK ROVINJA BIJESAN: “Bespravni graditelji većinom stranci, Slovenci su posebno bahati i agresivni!”